INVAL OEKRAïNE - INFORMATIE DAT MOSKOU CHEMISCHE WAPENS GEBRUIKTE "ONVOLDOENDE ONDERBOUWD"

Volgens de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) is de informatie dat er chemische wapens zijn gebruikt in Oekraïne "onvoldoende onderbouwd". Dat meldt de organisatie dinsdag nadat de VS Rusland er eerder van beschuldigden irriterende gassen te hebben ingezet.

De OPCW zegt ook nog geen officiële aanvraag te hebben ontvangen om de beschuldigingen te onderzoeken.

"De Russische Federatie en Oekraïne hebben elkaar beschuldigd en hebben beschuldigingen van het gebruik van chemische wapens gesignaleerd aan de OPCW", verklaart woordvoerder Elisabeth Waechter van de organisatie in een mededeling.

De informatie die de organisatie momenteel in handen heeft, is onvoldoende onderbouwd, aldus Waechter nog. "De situatie blijft niettemin onstabiel en uiterst zorgwekkend als het gebruik van giftige chemicaliën als wapen weer de kop opsteekt."

Volgens de Amerikaanse regering heeft Rusland het VN-verdrag over het gebruik van chemische wapens geschonden. Het land zou chloorpicrine hebben gebruikt tegen Oekraïense troepen. Dat is in strijd met het Verdrag Chemische Wapens (CWC), dat Rusland ondertekende en ratificeerde.

Chloorpicrine werd in de Eerste Wereldoorlog veel gebruikt als verstikkend gas. Volgens de Amerikaanse Centra voor Ziektebestrijding en -Preventie (CDC) is het een chemisch middel dat de luchtwegen beschadigt en ernstige huid- en oogirritatie kan veroorzaken.

Daarnaast zou Rusland volgens de Amerikanen traangas als oorlogsmethode hebben ingezet. Ook dat is in strijd met het CWC.

Rusland verwerpt de beschuldigingen en verzekert dat Moskou "zijn verplichtingen onder het internationaal recht" op dat gebied nakomt. Het land zegt bovendien niet langer te beschikken over een militair chemisch arsenaal.

2024-05-07T12:31:05Z dg43tfdfdgfd