INVAL OEKRAïNE - HOOFD OEKRAïENSE INLICHTINGEN VERWACHT VERSLECHTERING AAN FRONT

De situatie aan de frontlinie in Oekraïne zal rond midden mei en begin juni verslechteren. De Oekraïners gaan dan een "moeilijke periode" tegemoet, zegt het hoofd van de Oekraïense militaire inlichtingendienst, Kyrylo Boedanov.

"Laten we niet te veel in detail treden, maar er komt een moeilijke periode aan, in midden mei en begin juni", zei hij in een interview met de Oekraïense dienst van de Britse omroep BBC, over de situatie aan de frontlijn. Het Russische leger "voert een complexe operatie".

"We denken dat een moeilijke situatie ons wacht in een nabije toekomst. Maar we moeten begrijpen dat dit niet catastrofaal zal zijn", aldus Boedanov. "Het armageddon zal zich niet voltrekken, in tegenstelling tot wat velen op dit moment zeggen", benadrukte hij ook.

Het Oekraïense leger kampt met een tekort aan rekruten en munitie, door vertraging in de levering van Westerse - vooral Amerikaanse - hulp. De Russische troepen zijn daarentegen talrijker en beter bewapend. Ze rukken op in het oosten en claimen regelmatig kleine dorpen te hebben veroverd in het Donetsbekken. Momenteel is de stad Tsjasiv Jar in de oblast Donetsk hun doelwit.

Tsjasiv Jar ligt op ongeveer 25 km in vogelvlucht van Kramatorsk, een belangrijk logistiek knooppunt voor het Oekraïense leger.

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden keurde afgelopen weekend na maandenlang oponthoud een nieuw steunpakket goed, maar westerse analisten verwachten dat het nog weken duurt voordat Kiev daarvan kan gebruikmaken.

2024-04-22T10:03:14Z dg43tfdfdgfd