INVAL OEKRAïNE - DUITSE BONDSKANSELIER BESPREEKT OEKRAïNE MET XI JINPING

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft de hoop uitgesproken dat zijn land en China kunnen bijdragen aan het bereiken van een "rechtvaardige vrede" in Oekraïne. Hij gaf tijdens een ontmoeting met president Xi Jinping aan daar verder over te willen praten.

Scholz is met een grote delegatie van ministers en topfiguren uit het bedrijfsleven bezig met een meerdaagse rondreis door China. Het is het tweede bezoek van Scholz aan het Aziatische land sinds hij eind 2021 bondskanselier werd.

Xi ontving hem dinsdag in Peking. Scholz maakte van de gelegenheid gebruik om de oorlog in Oekraïne te bespreken. China presenteert zich in dat conflict als neutrale partij, maar heeft de afgelopen jaren de banden met Rusland steeds verder aangehaald. Zo hebben twee landen hun economische, militaire en diplomatieke samenwerkingen opgevoerd sinds de start van de invasie in Oekraïne. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov was vorige week nog in Peking.

De bondskanselier zei tegen Xi dat "de Russische agressieoorlog in Oekraïne" een zeer negatieve impact heeft op de veiligheidssituatie in Europa. Scholz sprak ook over mogelijkheden voor verdere samenwerking tussen zijn land en China, zoals bij de aanpak van klimaatverandering en bij het organiseren van de groene transitie. Verder wil hij de economische banden van zijn land met China aanhalen en tegelijkertijd een Europese Unie vertegenwoordigen die minder afhankelijk wil zijn van de Aziatische reus.

2024-04-16T08:08:32Z dg43tfdfdgfd