INVAL OEKRAïNE - DRIE DODEN BIJ RUSSISCHE LUCHTAANVALLEN OP ODESSA EN NIKOPOL

Bij een Russische raketaanval op de haven van Odessa zijn twee doden gevallen, terwijl in de zuidelijke stad Nikopol een dode viel. Dat melden de Oekraïense autoriteiten.

De slachtoffers zijn een bewaker en een vrachtwagenchauffeur, legt de gouverneur van de regio Oleg Kiper uit. Een matroos die de wacht hield raakte gewond. De gouverneur gaf geen details over de schade aan de faciliteiten in de haven.

Volgens de Oekraïense luchtmacht gebruikte Rusland vier kruisraketten van het type Ch-69 en een ballistische raket van het type Iskander-K voor de aanval.

De haven van Odessa is belangrijk voor de Oekraïense export van graan en andere goederen via de Zwarte Zee. Naar verluidt vermoedt Moskou dat er Oekraïense marinedrones worden geproduceerd.

Bij een andere aanval kwam een 62-jarige man om bij een Russisch bombardement op de zuidelijke stad Nikopol.

Daarnaast zette Moskou ook twintig Shahed-gevechtsdrones van Iraanse makelij in om verschillende delen van Oekraïene aan te vallen. Oekraïne zegt veertien daarvan te hebben neergeschoten. De beweringen van de luchtmacht kunnen niet onafhankelijk worden geverifieerd.

Volgens de autoriteiten was er een stroomstoring in de westelijke regio Rivne. Bewoners in het omliggende gebied zaten tijdelijk zonder stroom. Het militaire bestuur van Rivne maakt melding van een brand, maar die is onder controle. "Er zijn geen mensen gewond geraakt bij deze aanval", verklaart gouverneur Oleksandr Koval.

2024-07-10T08:33:18Z dg43tfdfdgfd