IMMIGRATIEMUSEUM OP ELLIS ISLAND KRIJGT RENOVATIE

Het immigratiemuseum op Ellis Island in de haven van New York wordt tegen 2026 volledig gerenoveerd. Daaraan hangt een kostenplaatje van 100 miljoen dollar, of omgerekend zo'n 93 miljoen euro. Dat heeft de Statue of Liberty-Ellis Island Foundation meegedeeld, die het eiland samen met de National Park Service beheert.

Het museum ging in 1990 open en ontvangt elk jaar ongeveer 2 miljoen bezoekers. Het archief van het museum herbergt momenteel zo'n 65 miljoen immigratiedocumenten, maar de komende jaren komen daar ook de documenten bij uit andere Amerikaanse havens. Geïnteresseerden kunnen dan in 154 miljoen documenten op zoek naar informatie over hun familiegeschiedenis.

"We zijn een natie van immigranten en Ellis Island is een symbool van die geschiedenis", aldus Jesse Brackenbury, voorzitter van de stichting Statue of Liberty-Ellis Island. "Ons project zal ervoor zorgen dat het immigratiemuseum nog tientallen jaren bezoekers welkom heet, onderricht en inspireert."

De immigratiepost op Ellis Island - vlak naast het eiland met daarop het Vrijheidsbeeld - ging in 1892 open en ontwikkelde zich snel tot de grootste en bedrijvigste grenspost voor immigranten in de VS. Meer dan 12 miljoen mensen kwamen er tot 1954 aan om hun dromen te verwezenlijken.

Voor de meeste nieuwkomers was Ellis Island het "eiland van de hoop", als eerste stap in een nieuwe wereld. Aan sommigen werd de toegang echter ook ontzegd, waardoor Ellis Island ook het predikaat 'Island of Tears' ('Eiland van Tranen') meekreeg. Vandaag kan elke derde Amerikaan zijn wortels terugvoeren tot Ellis Island.

Ellis Island sloot in 1954, omdat de immigratiestroom niet meer centraal op één plek kon worden beheerst. Intussen is het eiland een van de meest geliefde toeristische attracties van New York geworden.

2024-03-29T08:21:53Z dg43tfdfdgfd