"HULPVERLENER TERUG IN BELGIë, NA RUIL MET IRAANSE DIPLOMAAT": ZO WORDT VRIJLATING VANDECASTEELE BESCHREVEN IN BUITENLANDSE MEDIA

Van de Franse krant Le Monde tot de Amerikaanse zender CNN, de vrijlating van Olivier Vandecasteele is ook de buitenlandse pers niet ontgaan. "Hulpverlener terug in België, na gevangenenruil met Iraanse diplomaat", wordt er gekopt.

Het persagentschap Reuters heeft het over een Belgische hulpverlener die beschuldigd werd van spionage en een Iraanse diplomaat (Asadollah Assadi) die gelinkt werd aan een mislukte bomaanslag in Parijs.

Opmerkelijk: in de internationale pers lijkt niemand voorlopig een standpunt over het Belgische - toch wel gevoelige - initiatief in te nemen. Internationale discussies komen (nog) niet bovendrijven. De zaak zou immers een precedent kunnen vormen, want samengevat: een burger werd geruild voor een terrorist. 

De Britse openbare omroep BBC en de Amerikaanse zender CNN wijzen op het parcours van beide heren. CNN sluit af met een eerder heldhaftige quote van premier Alexander De Croo (Open VLD): "Voor mij stond altijd één element voorop: we laten geen onschuldige landgenoot in de steek. We laten niemand achter in ons land."

Le Monde benadrukt dat Iran in de loop der jaren buitenlanders gevangen heeft genomen, hen beschuldigde van spionage of andere overtredingen op de staatsveiligheid, en hen veroordeelde na geheime processen. De Franse krant noemt de gevangenen, op gezag van critici, niet meer of minder dan "een ruilmiddel" met het Westen.

De Arabische nieuwszender al-Jazeera heeft ook oog voor de bemiddelende rol van Oman in het dossier. Van daaruit kon Vandecasteele worden overgebracht naar Melsbroek.

2023-05-27T07:32:35Z dg43tfdfdgfd