HOOGGERECHTSHOF BEVEELT BEPERKING VAN AANTAL VERGUNNINGEN VOOR BEKLIMMING MOUNT EVEREST

Het Nepalese Hooggerechtshof heeft de regering opgedragen om het aantal vergunningen voor beklimmingen van de Mount Everest en andere bergtoppen te beperken. "Het hof heeft een limiet ingesteld op het aantal klimmers op de hoogste berg ter wereld", zei advocaat Deepak Bikram Mishra, die het verzoek indiende.

Nepal levert momenteel vergunningen af aan iedereen die de Everest wil beklimmen en bereid is om 11.000 dollar te betalen. Vorig jaar werd een recordaantal van 478 vergunningen afgeleverd aan sportievelingen die de berg wilden bedwingen.

De capaciteit van berggebieden "moet worden gerespecteerd" en er moet een passend maximumaantal vergunningen worden bepaald, oordeelde het Hooggerechtshof. De uitspraak van het hoogste gerechtshof van Nepal werd eind april gedaan, maar de samenvatting ervan werd nu pas openbaar gemaakt.

Volgens advocaat Deepak Bikram Mishra komt de rechtbank tegemoet aan de publieke bezorgdheid over natuurbescherming in Nepal, waar acht van de tien hoogste bergtoppen ter wereld liggen. Naast het beperken van het aantal bergbeklimmers, adviseerde het Hooggerechtshof "maatregelen om afval te beheren en het milieu te beschermen" in berggebieden.

Elk voorjaar, wanneer de temperaturen milder zijn en de wind over het algemeen lichter, verwelkomt Nepal honderden bergbeklimmers. Door een enorme menselijke file op de Everest in 2019 moesten expeditieleden urenlang wachten op de berg, in zeer lage temperaturen. Zeker vier van de elf sterfgevallen in dat jaar waren te wijten aan te grote drukte.

2024-05-03T17:32:12Z dg43tfdfdgfd