HERDENKINGSPLEK VOOR BRITSE QUEEN ELIZABETH II KOMT VLAKBIJ BUCKINGHAM PALACE

Het nationaal herdenkingsmonument voor de twee jaar geleden overleden Britse koningin Elizabeth II zal komen in St James's Park in Londen, vlakbij Buckingham Palace. Dat heeft de Britse regering zaterdag aangekondigd.

De locatie werd gekozen omwille van haar "historische betekenis" en "persoonlijke band" met de vroegere koningin, zo staat in een persbericht. Het monument zal ook dichtbij The Mall zijn, de ceremoniële route naar het paleis die voor koninklijke optochten gebruikt wordt bij grote evenementen, en nabij standbeelden van de ouders van Elizabeth II - koning George V en koningin Elizabeth, ook bekend als de Queen Mother.

"Het nationale memoriaal zal iedereen een plaats bieden om de overleden koningin te eren en verbinding te maken met de gedeelde geschiedenis die we koesteren", aldus de Britse premier Keir Starmer.

Het is nog niet duidelijk hoe het monument er precies zal uitzien. Een commissie gaat daar nu mee aan de slag. Het is de bedoeling dat het ontwerp in 2026 wordt aangekondigd, het jaar dat Queen Elizabeth II honderd jaar geworden zou zijn.

De koningin overleed op 8 september 2022 in het kasteel van Balmoral, in Schotland. Ze was 96 jaar en zat ruim 70 jaar op de troon. Ze werd opgevolgd door haar zoon Charles, die gekroond werd tot koning Charles III.

2024-09-07T13:38:36Z dg43tfdfdgfd