'HALLO MET VLAD': WAAROM BELT POETIN DEZE WEEK PLOTS NAAR HALF AFRIKA?

De Russische president gebruikt deze week om zijn banden aan te halen met heel wat Afrikaanse landen.

Zo belde Poetin donderdag met zijn Zuid-Afrikaanse collega Cyril Ramaphosa. Eerder deze week telefoneerde hij al met leiders van Mali, Niger en Congo. Volgens de pers wil Poetin zo nauwere contacten opbouwen met deze Afrikaanse landen, en presenteert hij daarvoor Rusland als vriendelijk land zonder koloniaal verleden in Afrika.

Zuid-Afrika

Het Kremlin meldt dat Poetin met Ramaphosa sprak over de situatie in Oekraïne en samenwerking op het gebied van energie en handel. 

Mali en Niger

Poetin sprak eveneens met de leiders van Mali en Niger. Hij had het volgens het Kremlin onder meer over samenwerking op het gebied van veiligheid. Deze twee Afrikaanse landen worden bestuurd door een junta. Mali is de afgelopen jaren een van de belangrijkste bondgenoten van Rusland in Afrika geworden. Het huurlingenleger van de Wagner Groep is daar ingezet om jihadistische opstandelingen te bestrijden.

Congo

Met de leider van Congo-Brazzaville, Denis Sassou Nguesso, had Poetin het volgens het Kremlin dan weer over het verdiepen van de politieke, economische en humanitaire relaties.

(SR for Tagtik/Source: Reuters - AFP/Picture by Kremlin.ru licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International license)

Blijf op de hoogte van al ons nieuws op MSN en abonneer je door op 'volgen' te klikken hierboven naast ons logo.

2024-03-29T09:25:37Z dg43tfdfdgfd