GROTE BRAND UITGEBROKEN IN HISTORISCH BEURSGEBOUW IN KOPENHAGEN

Het historisch beursgebouw in het centrum van Kopenhagen is getroffen door een grote brand. Lokale media delen beelden waarop te zien is dat grote kunstwerken uit het Børsen worden gehaald. Er zijn voor zover bekend geen gewonden gevallen.

Het gebouw dat dateert uit 1625, wordt momenteel gerenoveerd en staat daarom in de steigers. Het huisvest niet langer de Deense beurs, maar het hoofdkantoor van de Kamer van Koophandel. De oude beurs herbergt bovendien een grote kunstcollectie. Een deel van de toren van een van de oudste en meest iconische panden in de Deense hoofdstad is verwoest.

Met de renovatie wil men een onjuiste verbouwing van het gebouw in de negentiende eeuw corrigeren en het gebouw zijn oorspronkelijke gevel teruggeven.

Brandweer en politie zijn volgens Deense media massaal ter plaatse en een nabij gelegen plein is geëvacueerd. Het gebouw ligt vlak bij het parlement en het koninklijk paleis.

De politie van Kopenhagen verwacht dat het gebied nog enige tijd afgezet zal blijven. Vanwege de enorme verkeersproblemen krijgen mensen het advies om het stadscentrum alleen te verlaten als dat nodig is.

Volgens de Deense minister van Cultuur Jakob Engel-Schmidt is vierhonderd jaar Deens cultureel erfgoed in vlammen opgegaan.

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekendgemaakt.

2024-04-16T08:53:32Z dg43tfdfdgfd