GROOTSTE STRIPMUUR VAN VLAANDEREN INGEHULDIGD IN TURNHOUT: VAN NERO EN JOMMEKE TOT URBANUS EN COWBOY HENK

"De Bronzen Adhemar is de belangrijkste stripprijs in Vlaanderen en we wilden de laureaten graag in de kijker zetten door hun bekendste figuren samen af te beelden", vertelt Heleen Driesen, de coördinator van Stripgids. "Het resultaat is de grootste stripmuur van Vlaanderen. We zijn het gaan nameten, en we steken er met kop en schouder bovenuit."

Het was een huzarenwerk om de tekeningen op de muur te zetten, zeker omdat het enkele keren erg warm was de voorbije maand. Striptekenaar Jan Bosschaert - die zelf ook al een keer de Bronzen Adhemar won - zorgde voor het ontwerp, en Art Mural werkte het uit op de muur.

Aan de "terminus van de Kempen"

De stripmuur staat niet in het centrum van Turnhout, maar net buiten de ring, langs de spoorweg. Gaan de mensen de muur dan wel voldoende zien? "Ja hoor", zegt Driessen. "Turnhout is zo'n beetje de terminus van de Kempen, tijd genoeg dus om even uit het raam van de trein te kijken en de muur te bewonderen."

De muur is eigenaar van netbeheerder Elia, en zij hebben het initiatief ook gefinancierd.

25e Bronzen Adhemar

Gisteren werd de 25ste Bronzen Adhemar uitgereikt aan Brecht Evens. In 2009 kreeg hij ook al de Willy Vandersteenprijs voor ‘Ergens waar je niet wil zijn'. Zijn recent album heet ‘De Bondgenoten’. Evens kreeg naast het bronzen beeldje ook een prijs van 10.000 euro. In de Warande loopt nu een expo met zijn werk.

2024-09-07T13:31:32Z dg43tfdfdgfd