GROOT CAPACITEITSTEKORT IN BUITENGEWOON ONDERWIJS LANG NIET WEGGEWERKT

In Antwerpen is dinsdag de bouw van start gegaan van een school voor buitengewoon onderwijs waardoor er 214 extra plaatsen bijkomen. Toch is het "capaciteitstekort, dat de afgelopen jaren structureel werd opgebouwd, nog lang niet weggewerkt", waarschuwt Antwerps schepen voor Onderwijs, Jinnih Beels (Vooruit).

Ook Ben Weyts, minister van Onderwijs (N-VA), was aanwezig bij het startschot van de werken. "Voor het eerst hebben we de noden van het buitengewoon onderwijs in kaart gebracht", steekt de minister van wal. "In deze regeerperiode hebben we al 5.000 extra plaatsen voorzien (de voorbije drie jaar, red.), daar komen er nog eens 1.000 bij, goed voor een investering van 20 miljoen euro."

Tegelijkertijd blijven er in Vlaanderen ouders kamperen voor scholen om hun kinderen in te schrijven in een buitengewone lagere of secundaire school. Er zijn ook nog altijd heel wat kinderen die thuis moeten blijven door het plaatstekort, of in een klas zitten die niet aangepast is aan hun noden. Daar komt nog eens de discussie bovenop of die kinderen niet in een normale klas moeten zitten, mits nodige ondersteuning.

Concrete cijfers van het capaciteitstekort, zijn er gewoonweg niet, weet Tom Vermeulen, teamverantwoordelijke buitengewoon onderwijs van het Katholiek Onderwijs. "Eind april, begin mei komen er cijfers voor de provincie Antwerpen (momenteel zowat 414 plaatsen tekort, red.), maar dat is de enige regio waar men cijfers heeft", zegt Vermeulen.

Volgens Vermeulen komt dat omdat ouders op verschillende paarden (scholen, red.) wedden. "Onder andere door de privacyregels zijn er geen cijfers voor Vlaanderen. Het kabinet Weyts heeft nu een projectie gemaakt voor het tekort in de toekomst. We moeten ons hart vasthouden voor die cijfers in mei", aldus nog Vermeulen.

2023-03-28T10:42:31Z dg43tfdfdgfd