GOED NIEUWS VOOR PEUTER RACHèLE (3) UIT PITTEM: STAMCELDONOR GEVONDEN IN HET BUITENLAND

Het lichaam van Rachèle maakt geen bloedcellen meer aan. Ze moet daardoor bloedtransfusies ondergaan, maar alleen een stamceltransplantatie zou een echte oplossing bieden. De ouders van Rachèle lanceerden een grote campagne om iedereen op te roepen om zich te registreren als stamceldonor.

Dat is een succes geworden, met zo'n 10.000 nieuwe donoren. Ook heel wat bekende Vlamingen sprongen in de bres, zoals James Cooke, Tom Waes, Veronique De Kock, Louis Talpe, Guga Baul en Annouk Matton. Op Instagram mochten de ouders eindelijk goed nieuws melden: "Er werd een stamceldonor gevonden, een held."

"Reis van haar leven begint nu"

"We zijn ontzettend dankbaar voor alle moeite en het ontzettend groot engagement dat in deze zoektocht is getoond, van zóooo veel mensen, van jong tot oud, van vrienden en familie tot nobele onbekenden en mensen van overal ter wereld die meeleven, van kleine tot grote efforts, van mee aan de kar duwen of de kar trekken, van meevechten alsof het om hun eigen kind gaat."

Rachèle zal wel heel haar leven opgevolgd moeten worden. De ouders zijn alvast strijdvaardig: "Het wordt de zwaarste reis van jouw jonge leven, maar als je terug veilig mag landen, terug naar huis komt, dan kunnen we alles aan! Let the battle begin! We will win this fight", valt nog te lezen op sociale media.

Behandeling kan al aanslaan na 2 weken

"Wij zijn ook heel blij dat Rachèle een donor heeft gevonden", zegt Pierre Zachée, voorzitter van het Belgische Stamcelregister. "Dankzij de familie hebben we er een pak donoren bij. We hadden sowieso al veel vertrouwen in de zaak, want voor kindjes van deze origine vinden we meestal wel een stamceldonor."

"De donor zal nu stamcellen afstaan. Dat kan via perifeer bloed of via beenmerg. Bij Rachèle zal dat waarschijnlijk via beenmerg zijn, want dan is de slaagkans groter. Na een voorbehandeling bij Rachèle zullen de stamcellen dan worden ingeplant."

"Het kan allemaal vrij snel gaan, want zo'n 2 of 3 weken nadien zal Rachèle opfleuren. Ze zal opnieuw witte en rode bloedcellen aanmaken en ook bloedplaatjes. Ze zal opnieuw naar school kunnen gaan. We kijken er al naar uit om haar te zien ontwikkelen als een meisje en uiteindelijk als een volwassen vrouw."

Nog stamceldonoren te kort

"We zoeken nog donoren van niet-Europese origine", voegt professor Zachée toe. "Voor Rachèle vonden we een geschikte donor, maar voor kinderen met bijvoorbeeld Marokkaanse of Turkse roots is dat veel moeilijker. In Noord-Afrika bestaan er geen grote registers."

"We hopen dus dat mensen met die afkomst zich snel registreren, zodat ze veel patiënten kunnen helpen. Niet alleen de patiënten in de landen van herkomst, maar ook de patiënten bij ons die Afrikaanse roots hebben."

2024-04-16T13:28:13Z dg43tfdfdgfd