GENT GROEIT NAAR BIJNA 270.000 INWONERS, MAAR ZIET OOK STADSVLUCHT NAAR RANDGEMEENTEN

Afgelopen jaar kwamen er zo’n 1.500 inwoners bij in Gent. Dat zijn er zo'n 4 per dag. De groei is onder meer te wijten aan geboortes (+513) en migratie, onder meer uit Oekraïne. De groep niet-Belgen groeit, terwijl het aantal inwoners met de Belgische nationaliteit (met of zonder migratieroots) stagneert. Dat komt onder meer door in- en uitkomende verhuisbewegingen. 

Vooral de verhuisbewegingen naar de buurgemeenten vallen op. "De meeste vertrekkers zijn jong, van 20 tot 29. Het zijn niet enkel gezinnen", stelt schepen Isabelle Heyndrickx (CD&V). "We schatten dat we dit jaar de kaap van 270.000 inwoners zullen ronden." 

Goedkopere woningen, jobs en meer groen

De migratie naar de rand heeft, volgens de bestuursploegen daar, onder meer te maken met de verhitte woningmarkt in Gent. "Deinze is een minder duur alternatief voor jonge gezinnen met kinderen die een eigen woning zoeken", zegt burgemeester Jan Vermeulen (CD&V). "De ligging speelt mee, Gentenaars met West-Vlaamse roots zitten hier ook dichter bij familie." 

In Evergem kwamen er bijna 600 inwoners bij vanuit Gent. "Dat is meer dan de voorbije jaren. De werkgelegenheid, onder meer door de haven, is een troef. We hebben geïnvesteerd in de kanaaldorpen en zien dat nu ook in de cijfers", zegt schepen Filip Huysman (CD&V). 

Ook in Lievegem komt het gros van de nieuwkomers uit Gent. "Het is hier rustiger en groener", geeft burgemeester Kim Martens (CD&V) aan. "Tegelijk zijn er goede verbindingen met de snelwegen en met Gent."

Uitdagingen voor Gent én de rand

Voor Gent lijken de cijfers te tonen dat er nog meer werk gemaakt moet worden van een betaalbare woonmarkt en een slimme groei. "Dat is ook voor de randgemeenten een uitdaging", stelt Vermeulen.

"We kunnen de verhuisbewegingen naar Deinze niet tegenhouden, maar willen die niet te snel laten gaan. Tegelijk is er nood aan meer steun van bovenaf, bijvoorbeeld voor investeringen in infrastructuur." 

2024-04-16T04:57:28Z dg43tfdfdgfd