GENEUTRALISEERDE ARNO WALLAARD MEMORIAL: ‘IN KWARTIER GEHEEL NIEUWE WEDSTRIJD GEORGANISEERD’

Een jaar lang voorbereiden moest beloond worden met een prachtige dag. Ondanks een mooi deelnemersveld, stralend zonnig weer en ook flink wat wind, liep het toch anders: De Arno Wallaard Memorial werd na 50 kilometer stilgelegd. Koersdirecteur Arno van der Veen geeft aan hoe de wedstrijd in een andere vorm toch door kon gaan.

Tijdens de koers waren er meerdere valpartijen. Gelukkig kon koersdirecteur  Van der Veen na afloop vertellen dat de betrokken renners niet in ernstig gevaar waren. “Sinds het moment van stilleggen, zijn we als organisatie puzzelstukjes van informatie in elkaar gaan passen. Er kwamen allerlei verhalen op ons af van meerdere massale valpartijen, een rennersstaking en ambulances die niet meer beschikbaar waren.”

“Die verhalen kunnen we inmiddels naar het rijk der fabelen verwijzen. Er zijn wel renners gevallen maar die waren bij kennis en niet in ernstig gevaar. We zijn met ze in contact en wensen ze een snel herstel”, geeft hij aan.

foto: Holland Cup

Na een geneutraliseerde tocht van Groot-Ammers naar Meerkerk kwamen jury en organisatie bijeen voor een crisisberaad. “De politie kon niet onbeperkt actief blijven dus de geplande wedstrijd alsnog rijden was geen optie meer. We hebben er toen het beste van gemaakt: een alternatief waarin de ronde van het juniorenparkoers werd gebruikt en de traditionele plaatselijke rondes werden behouden omdat die waardevol zijn voor het publiek”, geeft Van der Veen aan.

Dat dit alles gelukt is, onderstreept voor de koersdirecteur de geweldige motivatie van de ongeveer driehonderd vrijwilligers. “In een kwartier tijd organiseerden we een geheel nieuwe wedstrijd. Vrijwilligers boden zich aan om wat extra’s te doen uit liefde voor de koers, trots op de polder, herinnering aan Arno of andere motivatie, maar in ieder geval een geweldige prestatie. We betreuren wel dat een flink aantal dorpen nu geen doorkomst heeft gezien, terwijl er veel vrijwilligers klaar stonden dat alles in goede banen te leiden.”

foto: Holland Cup

Veiligheid belangrijk thema

De veiligheid van de renners is jaarlijks een belangrijk onderwerp voor de organisatie. Veiligheidsmanager Jan van Bruchem geeft aan dat dit agendapunt ook in het vervolg erg belangrijk blijft. “Daar hebben we het voortdurend over en dat blijven we ook doen. Zo zijn er vanuit renners en de juryvergadering een aantal nieuwe ideeën gekomen die we voor komend jaar zeker meenemen in de overwegingen. Maar een feit blijft dat we als organisatie nooit alles kunnen voorkomen: een veilige wedstrijd maken we samen als organisatie en renners.”

Directeur Van der Veen sluit af met een positieve noot: “Uiteindelijk hebben we toch nog een prachtige wedstrijd gezien met regionale renners in de hoofdrol en zeer grote publieke belangstelling. Dat geeft veel motivatie voor de komende jaren!”

Pete Uptegrove (WV De IJsselstreek) won de aangepaste editie voor Jens van den Dool (RC Jan van Arckel) en Bert-Jan Lindeman (VolkerWessels CT) – foto: Holland Cup

2024-04-15T18:27:42Z dg43tfdfdgfd