GEMIDDELD 15 GEVALLEN VAN AGRESSIE PER DAG: NMBS, DE LIJN, MIVB EN TEC ROEPEN OP TOT RESPECT IN NIEUWE CAMPAGNE

Gemiddeld 15 keer per dag komt er bij NMBS, De Lijn, MIVB of de TEC een melding binnen van agressie tegen een medewerker. Goed voor 5.598 meldingen per jaar bij de vier operatoren samen. Dat is het trieste record van 2023, na al een recordjaar in 2022. 

Bij zowat een kwart van de agressiegevallen komt fysiek geweld kijken. In andere gevallen gaat het om beledigingen of bedreigingen. "Om welke agressie het ook gaat, de slachtoffers komen er nooit ongeschonden uit." In 2023 waren dan ook 892 medewerkers afwezig als gevolg van agressie. 

Medewerkers zijn meer dan hun job

Het probleem aanpakken is niet vanzelfsprekend. Daarom slaan de vier vervoersmaatschappijen de handen in elkaar voor een gemeenschappelijke campagne. De focus is duidelijk: medewerkers zijn meer dan hun job. 

"Behalve hun professionele functie, wil de campagne tonen wie ze daarnaast zijn. Buiten hun job zijn ze een ouder, grootouder, broer of zus, zwemleraar of voetbaltrainer. Dat respect dat ze daarvoor krijgen, verdienen ze ook wanneer ze hun job uitoefenen." 

De medewerkers op de affiches kregen zelf te maken met verbale of fysieke agressie. Ook Lijncontroleur Ahmedi. "Tijdens een routinecontrole op de bus veranderde plots de stemming van een reiziger die zijn gegevens niet wilde delen. Ik hoorde een geluid dat duidde op dreigende fysieke agressie en snel probeerde ik mijn collega te helpen. De agressie richtte zich toen op mij. De reiziger bedreigde me met zijn sleutels en zei dat hij me zou slaan."

"Op zo'n moment moet je koelbloedig blijven, maar wanneer de politie arriveert en de reiziger weg is, dan pas komt de adrenaline en stress echt binnen", herinnert hij zich. "Het was zwaar, maar door er met mijn collega's over te praten en te evalueren wat we beter kunnen doen in de toekomst, kon ik het beter verwerken."

Eenvoudige basisregels en extra maatregelen

Een oproep tot respect, maar ook een oproep om de basisregels in het achterhoofd te houden om discussies te vermijden. Een geldig vervoersbewijs, geen fiets of step in het station, geen afval laten rondslingeren: vaak onnodige maar directe aanleidingen tot agressie. 

Daarom nemen NMBS, MIVB, De Lijn en de TEC heel wat uiteenlopende maatregelen om het fenomeen van agressie te counteren. Denk aan opleiding van personeel, het personeel meer zichtbaar inschakelen in de stations en het netwerk van tienduizenden bewakingscamera's raadplegen.

Toch is er meer nodig volgens de openbaarvervoermaatschappijen. Aan politie en justitie vragen ze om elke vorm van agressie grondig te onderzoeken en de daders vlug en streng te bestraffen. Daarnaast blijft een voldoende en zichtbare aanwezigheid van de verschillende politiediensten ter ondersteuning van de eigen veiligheidsdiensten noodzakelijk.

NMBS vraagt daarom ook bodycams voor de medewerkers van Securail. Vooraleer ze die kunnen inzetten, is er een wetswijziging nodig. 

Minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) benadrukt dat er al een nieuwe wet werd ingevoerd die strengere straffen oplegt voor wie geweld pleegt tegen onder anderen treinbegeleiders, buschauffeurs en lijncontroleurs.

"Als geweld tegen hen wordt gepleegd, volgt strafverzwaring. ​Bijvoorbeeld feiten die doorgaans 1 tot 3 jaar celstraf opleveren, worden dan bestraft met 3 tot 5 jaar. Dit is een duidelijk signaal naar geweldplegers."

2024-04-16T10:57:57Z dg43tfdfdgfd