FRANSE RECHTBANK VERWERPT ZAAK VAN TOTALENERGIES TEGEN GREENPEACE

Het Franse gerecht heeft donderdag een rechtszaak verworpen die TotalEnergies had aangespannen tegen Greenpeace. Het Franse olieconcern beschuldigde de natuurorganisatie ervan misleidende informatie te hebben verspreid over de CO2-uitstoot.

Aanleiding van de rechtszaak was een rapport van Greenpeace waarin het verklaarde dat de uitstoot van broeikasgassen in werkelijkheid vier keer hoger ligt dan de multinational beweert. TotalEnergies trok daarom naar de rechtbank en sprak van misleidende informatie.

Tijdens een eerste zitting eind februari pleitte de verdediging van Greenpeace dat de dagvaardiging nietig was, omdat er onnauwkeurige bewoordingen zouden zijn gebruikt. Ook beweerde de natuurorganisatie dat TotalEnergies juridische procedures gebruikte om de vrije meningsuiting te beperken.

TotalEnergies benadrukte op zijn beurt dat Greenpeace de rechtszaak niet wilde laten doorgaan "om het debat over de grond van de zaak te vermijden".

Het Franse gerecht heeft nu dus geoordeeld in het voordeel van Greenpeace, melden beide organisaties. TotalEnergies moet Greenpeace en een bedrijf dat meewerkte aan het rapport 15.000 euro aan juridische kosten betalen. Het bedrijf heeft nog wel vijftien dagen de tijd om beroep aan te tekenen.

2024-03-28T14:05:01Z dg43tfdfdgfd