FRANSE OUD-PREMIER FILLON DEFINITIEF SCHULDIG BEVONDEN DOOR CASSATIE IN 'PENELOPEGATE'

Zeven jaar nadat in Frankrijk 'Penelopegate' losbarstte, zijn de voormalige premier François Fillon, zijn vrouw Penelope en zijn opvolger in het parlement, Marc Joulaud, door het Hof van Cassatie definitief schuldig bevonden. De instantie oordeelde woensdag wel dat er een nieuw proces moet komen met betrekking tot bepaalde schadevergoedingen en de strafmaat voor François Fillon.

Fillon was bij de Franse presidentsverkiezingen van 2017 een van de grote kanshebbers, maar zijn campagne ontspoorde nadat bekend raakte dat hij zijn vrouw jarenlang onterecht had betaald met overheidsgeld, door haar een nepbaan te geven als medewerker. Dit gebeurde met drie contracten tussen 1998 en 2013 voor een totaalbedrag van 612.000 euro netto. Zij ging in 2002 en 2005 zogezegd ook aan de slag bij zijn opvolger in het parlement, Marc Joulaud.

In 2022 werd de oud-premier in beroep veroordeeld tot vier jaar cel, waarvan één jaar effectief. Daarnaast moest hij een boete van 375.000 euro betalen en werd hem een onverkiesbaarheid van tien jaar opgelegd. Fillons vrouw werd veroordeeld tot twee jaar cel met uitstel, 375.000 euro boete en twee jaar onverkiesbaarheid, Joulaud tot drie jaar cel met uitstel, 20.000 euro boete en vijf jaar onverkiesbaarheid.

Het Hof van Cassatie verwierp de meeste argumenten van de verdediging en bevestigde definitief de schuld van de drie verdachten, evenals de straffen van Penelope Fillon en Marc Joulaud. Wat de oud-premier zelf betreft, oordeelde de instantie echter dat het Parijse hof van beroep het effectieve gedeelte van de veroordeling niet voldoende had gemotiveerd.

Daarnaast stelde het Hof van Cassatie dat het bedrag van 126.167 euro dat aan de Nationale Assemblee was toegekend als schadevergoeding voor het contract van Penelope Fillon opnieuw moet berekend worden, omdat de vrouw wel degelijk taken had uitgevoerd, zij het minder dan het echtpaar had laten uitschijnen.

2024-04-24T15:56:20Z dg43tfdfdgfd