EX-PRESIDENT BOLSONARO POOKT ONGENOEGEN OP OVER RECHTER DIE X BLOKKEERDE IN BRAZILIë

Onder het gejuich van tienduizenden demonstranten in Sao Paulo heeft Braziliaans oud-president Jair Bolsonaro de rechter van het hooggerechtshof die het sociale netwerk X blokkeerde in Brazilië een dictator genoemd. Het gerechtelijke bevel is het gevolg van een aanslepende krachtmeting met X-topman Elon Musk.

Alexandre de Moraes, een rechter van het Braziliaanse hooggerechtshof, beval vorige week dat X binnen de 24 uur over het hele Braziliaanse grondgebied geblokkeerd moest worden. Op de nationale feestdag zaterdag was er bij de demonstratie van Bolsonaro-aanhangers geen goed woord te horen over De Moraes. Er weerklonken slogans over democratie, vrijheid en het ontslag van de rechter.

"We moeten een einde maken aan degenen die de grenzen van onze grondwet overschrijden", zei Bolsonaro. De ex-president het had over het verzoek tot afzetting van De Moraes dat maandag door rechtse parlementsleden zou worden ingediend bij de senaat.

De Moraes, de kop van Jut onder aanhangers van Bolsonaro, is in Brazilië bekend om zijn strijd tegen de desinformatie, en is daarover in een strijd verwikkeld met Musk. In april opende de rechter al een onderzoek naar de Amerikaanse miljardair omdat hij accounts op het sociale netwerk had gereactiveerd die door de Braziliaanse justitie waren geschorst.

2024-09-07T22:53:45Z dg43tfdfdgfd