"EUROPA SPEELT MET VUUR"

Dit verhulde dreigement is niet te horen uit het Russische kamp, maar wel uit de mond van een lid van de Europese Unie. Eentje die wel meer dreigende verklaringen uit.

Tegen de stroom in van de meeste Europese landen heeft de nationalistische premier van Hongarije, Viktor Orbán, verklaard dat de leiders van de Europese Unie "met vuur spelen" door steun te geven aan wat hij ziet als een "afglijden naar oorlog", uitgelokt door de aanval van Rusland op Oekraïne.


"Europa speelt met vuur", zei Orbán in zijn tweewekelijkse toespraak op de openbare radio Kossuth. "Ik wil niet zeggen dat ze op oorlog belust zijn, maar elke dag zetten de Europese leiders een stapje dat ons dichter in die richting brengt."

In zijn radiogesprek had Orbán het ook over de toetreding van Hongarije tot de EU, nu precies 20 jaar geleden. "Dat was niet de EU zoals we die nu kennen", aldus de premier die in 2004 campagne voerde voor de toetreding.

"We zijn lid geworden omdat Europa vrede en welvaart betekende. Nu zitten we in een economische crisis. Het Europa waartoe we toetraden, genereerde zo'n twintig procent van de economische macht van de wereld. Daar zijn we nu van afgegleden, onze concurrenten hebben ons allemaal ingehaald", aldus de Hongaarse leider nog.

(Fausto with FM/Source: Telex/Illustration picture: Unsplash)

Blijf op de hoogte van al ons nieuws op MSN en abonneer je door op 'volgen' te klikken hierboven naast ons logo.

2024-05-03T09:55:29Z dg43tfdfdgfd