EU VOEGT NEONAZIGROEP THE BASE TOE AAN TERREURLIJST

De Europese Unie heeft vrijdag de neonazistische groepering 'The Base' op de lijst met terroristische organisaties gezet. Er worden met onmiddellijk ingang sancties ingesteld, zo blijkt uit een mededeling van de Raad van de Europese Unie.

The Base is in 2018 opgericht in de Verenigde Staten. Uit rapporten, parlementaire documenten en mediaberichten blijkt evenwel dat de organisatie ook actief is in het Verenigd Koninkrijk, Australië, Canada, Zweden en Nederland. Bovendien zijn in november vorig jaar ook in het Limburgse Diepenbeek twee mensen opgepakt die ervan verdacht worden deel uit te maken van The Base.

De organisatie wil "de ondergang van de Amerikaanse overheid versnellen, aanzetten tot een rassenoorlog en een witte etnostaat vestigen", zo staat in gerechtelijke documenten die door de Amerikaanse veiligheidsdienst FBI zijn opgesteld.

De oprichter van de terreurgroep is de Amerikaan Rinaldo Nazzaro, die ook actief is onder de schuilnaam 'Norman Spear'. Hij wilde een netwerk van radicaal-rechtse nationalisten creëren, dat zich voorbereidde op een gewapend conflict. Nazzaro verhuisde intussen naar Sint-Petersburg en heeft nu een Russisch paspoort, zo blijkt nog uit gegevens van het Center for Strategic and International Studies (CSIS), een denktank die gevestigd is in Washington.

Met de beslissing van de EU om The Base op de terreurlijst te plaatsen, worden meteen ook verscheidene sancties van kracht. Het gaat onder meer een inreisverbod en een bevriezing van alle Europese activa. Burgers en bedrijven in de EU kunnen de groep ook niet langer financieren.

2024-07-26T15:51:17Z dg43tfdfdgfd