EU VERTROUWT LANCERING NIEUWE GALILEO-SATELLIETEN TOE AAN ARIANE 6

De raket Ariane 6 zal in 2026 en 2027 lanceringen uitvoeren om vier gloednieuwe satellieten voor het Europese satellietnavigatiesysteem Galileo in een baan rond de aarde te brengen. Dat heeft het bedrijf Arianespace maandag aangekondigd. De eerste vlucht van Ariane 6 staat gepland voor deze zomer.

De bestelling van de Europese Commissie en het Agentschap voor het Ruimtevaartprogramma van de EU (EUSPA) brengt het aantal geplande lanceringen van de nieuwe draagraket op dertig. Een meerderheid daarvan (achttien) is gereserveerd voor het satellietenproject Kuiper van e-commercegigant Amazon.

Het was de bedoeling dat Ariane 6 ook de laatste drie paren van de eerste generatie satellieten van Galileo in een baan om de aarde zou sturen. Maar de Europese raket zal, met vier jaar vertraging, zijn eerste vlucht pas uitvoeren tussen 15 juni en 31 juli. De lancering werd wegens de coronapandemie en moeilijkheden met de ontwikkeling al herhaaldelijk uitgesteld. Met de nieuwe Ariane-raket, die zal worden ingezet voor commerciële en publieke opdrachtgevers, wil Europa de concurrentie aangaan met het Amerikaanse SpaceX.

De nieuwe generatie van het Galileo-systeem telt voorlopig twaalf satellieten, die werden gebouwd door Airbus en Thales Alenia Space. Elke satelliet weegt ongeveer 2 ton. Galileo is een Europees satellietnavigatiesysteem, dat naar eigen zeggen nauwkeuriger is dan de Amerikaanse concurrent GPS.

Ariane 6, Europa's hoop op autonome toegang tot de ruimte met zware draagraketten, wordt momenteel geassembleerd op het lanceerplatform in Kourou, in Frans-Guyana. De eerste commerciële vlucht staat gepland voor eind dit jaar. Arianespace wil het aantal lanceringen zo snel mogelijk opvoeren naar negen lanceringen per jaar "om te voldoen aan de vraag van de klanten".

2024-04-29T14:00:56Z dg43tfdfdgfd