EU KEURT 2 MILJARD EURO NEDERLANDSE STAATSSTEUN GOED VOOR MEDISCHE ISOTOPEN VOOR KANKERBEHANDELING

Nederland heeft van de Europese Commissie goedkeuring gekregen voor 2 miljard euro aan staatssteun voor de bouw van een kernreactor die medische isotopen voor de behandeling van kanker produceert. De Europese Commissie, die optreedt als toezichthouder op de concurrentie in de EU, bevestigde de steun in een verklaring.

Het voorstel werd ingegeven door de bezorgdheid dat er na 2030 tekorten zouden ontstaan, wat het belang onderstreept van het veiligstellen van de levering van essentiële en levensreddende medicijnen. Nederland, een toonaangevende producent van medische isotopen, stelde voor om een nieuwe kernreactor te bouwen om aan deze vraag te voldoen.

Nucleaire reactor om medische isotopen te produceren

De steun bestaat uit leningen en aandelenkapitaal voor een totaalbedrag van ongeveer 2 miljard euro aan een nieuw opgericht bedrijf (NewCo) dat de reactor zal bouwen en exploiteren. De reactor zal medische isotopen produceren en een nucleair gezondheidscentrum, dat een kritieke bron van deze essentiële medicijnen zal leveren.

“De Nederlandse autoriteiten hebben toegezegd ervoor te zorgen dat NewCo, wanneer zij PALLAS exploiteert, haar producten zal prijzen op een niveau dat alle kosten dekt die verbonden zijn aan de productie en commercialisering ervan”, verklaarde de EU-mededingingsautoriteit in een verklaring. Deze toezegging zorgt ervoor dat de medische isotopen die door de reactor worden geproduceerd tegen een redelijke prijs beschikbaar komen.

Doorbraakgevende innovatie in nucleaire technologie

De maatregel van 2 miljard euro stelt Nederland in staat een strategisch project te steunen dat bijdraagt aan het veiligstellen van de levering van essentiële geneesmiddelen en aan de ontwikkeling van baanbrekende innovatie op het gebied van nucleaire technologie. Volgens EU-antitrustchef Margrethe Vestager zal dit project de Europese burgers ten goede komen doordat het voorziet in een essentiële bron van levensreddende medicijnen.

Nu Nederland vooruitgang boekt met zijn plannen om de nieuwe kernreactor te bouwen, is het duidelijk dat het veiligstellen van de levering van essentiële medicijnen en het stimuleren van innovatie op het gebied van nucleaire technologie belangrijke prioriteiten zijn. Met de goedkeuring van de EU kan Nederland nu doorgaan met zijn plannen om deze cruciale faciliteit te bouwen, waardoor een betrouwbare levering van medische isotopen voor de behandeling van kanker en andere levensreddende therapieën wordt gewaarborgd.

De toezegging van Nederland om ervoor te zorgen dat NewCo de prijzen van zijn producten op een redelijk niveau houdt, is een cruciale stap om deze essentiële geneesmiddelen beschikbaar te maken voor degenen die ze nodig hebben. Naarmate het project vordert, is het belangrijk om de voortgang te bewaken en ervoor te zorgen dat de kernreactor efficiënt en effectief wordt gebouwd. Met deze goedkeuring heeft Nederland een belangrijke stap gezet om de levering van levensreddende medicijnen voor de komende jaren veilig te stellen.

Key Takeaways

– De Europese Commissie heeft 2 miljard euro staatssteun voor Nederland goedgekeurd voor de bouw van een nieuwe kernreactor die medische isotopen produceert.

– Het project is bedoeld om de levering van essentiële en levensreddende medicijnen veilig te stellen, vooral na 2030.

– De reactor zal medische isotopen produceren en een nucleair gezondheidscentrum, dat een kritieke bron van deze essentiële geneesmiddelen zal vormen.

2024-07-27T14:04:12Z dg43tfdfdgfd