ESA BEVESTIGT TWEEDE MISSIE VAN ARIANE 6 VOOR DECEMBER

Het Europees Ruimtevaartagentschap ESA heeft de oorzaak geïdentificeerd van het probleem op het einde van de eerste geslaagde vlucht van Ariane 6, begin juli. Het probleem wordt aangepakt en "niets staat de tweede missie", voorzien voor december, "in de weg", kondigde ESA maandag aan.

Bij het incident was de Vinci-motor, die de bovenste trap van de raket aandrijft, er niet in geslaagd voor een derde keer te ontsteken omdat de zogenaamde auxiliary power unit (APU), een kleine motor die gebruikt wordt om de baan van de raket aan te passen, uitgeschakeld was. De derde ontsteking was bedoeld om de bovenste trap opnieuw in de atmosfeer te laten komen om in de Stille Oceaan, ver van bewoond land, neer te komen.

"De analyse toont aan dat een temperatuurmeting een vooraf gedefinieerde limiet overschreed en dat de vluchtsoftware correct een uitschakeling van de APU activeerde", legde de ESA uit. "Bijgevolg gaf de vluchtsoftware geen opdracht voor de derde ontsteking van de Vinci-motor."

Na de tweede missie in december staan voor 2025 nog eens zes andere Ariane 6-vluchten gepland, en nog eens acht het jaar erop.

Bij de eerste vlucht in juli had Ariane 6 geen dure commerciële satellieten aan boord. Met die vlucht keerden de Europeanen terug naar de ruimte, een jaar na de laatste vlucht van Ariane 5.

2024-09-16T17:57:21Z dg43tfdfdgfd