DUIKCLUB DIOTHRON UIT MERKSEM GAAT VOOR POOLSE KUST DUIKEN NAAR WRAK VAN LAATSTE ANTWERPSE CONGOBOOT CHARLESVILLE

In 2013 zonk de Charlesville voor de Poolse kust toen het onderweg was naar een sloperij in Litouwen. Het Antwerpse schip ligt sindsdien 35 meter diep op de bodem van de Baltische zee. Een groep duikers heeft nu in overleg met de Poolse autoriteiten toestemming gekregen om het wrak te gaan ontdekken.

"Een paar jaar geleden heeft iemand ons benaderd die zelf op dat schip heeft gevaren toen hij jong was", zegt Bart Van Laken van duikclub Diothron uit Merksem. "Ik ben mij in de geschiedenis gaan verdiepen en nu vertrekken we binnen 6 weken naar Polen."

Het jongste beeldmateriaal dateert van 2018. De duikclub wil het wrak nu volledig mooi in beeld brengen met foto’s en video’s. "De Charlesville ligt nu al meer dan 10 jaar op de bodem voor de Poolse kust en de laatste foto’s zijn toch al van een aantal jaren geleden", zegt Van Laken. "We willen nu de huidige toestand documenteren."

"Antwerps maritiem erfgoed"

Van Laken werkt zelf in de maritieme sector en draagt het wrak in zijn hart. "De Charlesville is echt Antwerps erfgoed", aldus Van Laken. "Ik ben zelf mecanicien en vind het schip een uniek stuk. Zo’n machinekamer vind je nergens meer terug."

De geschiedenis van de Charlesville

De Charlesville was de laatst overgebleven Congoboot en voer tussen 1951 en 1967 tussen de havens van Antwerpen en Matadi. Het schip is gebouwd op de Cockerill-werven in Hoboken, in opdracht van de Compagnie Maritime Belge (CMB). Het schip had vier zusterschepen: de Albertville, de Leopoldville, de Elisabethville en de Baudouinville.

De trip Antwerpen-Matadi-Antwerpen duurde ongeveer een maand. Met vijf schepen kon de CMB om de twee weken een afvaart vanuit beide havens garanderen. 

In 1967 werd de Charlesville verkocht aan de toenmalige Oost-Duitse staatsrederij, waarop het schip werd herdoopt tot Georg Büchner. Tot 1977 werd het voornamelijk als vrachtschip ingezet tussen West-Europa en Cuba en Mexico. In 1991 werd het schip voor een symbolische prijs overgedragen aan het stadsbestuur van Rostock, waar het zijn laatste dagen sleet als jeugdherberg. 

In 2013 zou het schip gesloopt worden in Litouwen, maar zover is het nooit gekomen. Onderweg naar de sloperij is de Charlesville gezonken voor de kust van Polen.

2024-03-29T12:20:12Z dg43tfdfdgfd