DRIE WEKEN NA OMSTREDEN PRESIDENTSVERKIEZINGEN STEMMEN NIGERIANEN VOOR LOKALE VERKIEZINGEN

De Nigerianen trekken zaterdag/vandaag opnieuw naar de stembus voor de lokale verkiezingen. Drie weken geleden won de regeringspartij nog de presidentsverkiezingen, maar volgens de oppositie is er toen "grootschalige" fraude gepleegd.

Bij de lokale verkiezingen worden meer dan 900 volksvertegenwoordigers gekozen en gouverneurs voor 28 van de 36 deelstaten in het land. In de andere deelstaten worden op andere momenten lokale verkiezingen gehouden, wegens electorale geschillen.

In de stad Lagos, het economische centrum van het land, wordt een spannende strijd verwacht tussen de zittende gouverneur Babajide Sanwo-Olu van de regeringspartij (APC), Gbadebo Rhodes-Vivour van de Labour Party (LP) en de belangrijkste oppositiekandidaat Olajide Adediran van de People's Democratic Party (PDP), de tweede grootste partij.

De meeste deelstaten worden momenteel bestuurd door de APC of de PDP, enkel in Anambra is er een andere partij aan de macht.

Bola Tinubu, de presidentskandidaat van de regeringspartij All Progressives Congress (APC), won de presidentsverkiezingen van 25 februari. Hij haalde het van Atiku Abubakar van de People's Democratic Party en Peter Obi van de Labour Party.

Bij het tellen van de stemmen waren er vertragingen en er waren grote tekortkomingen bij de elektronische overdracht van de resultaten. De oppositie sprak over "grootschalige" fraude en eiste dat de verkiezingen nietig verklaard werden. De nationale verkiezingscommissie weerlegde de beschuldigingen echter.

2023-03-18T13:11:40Z dg43tfdfdgfd