DEMONSTRATIES AAN WESTERSE AMBASSADES IN MOSKOU

In de Russische hoofdstad Moskou protesteren Kremlin-sympathisanten zaterdag aan de ambassades van twintig westerse landen. De manifestaties vinden plaats in het kader van de negende verjaardag van de annexatie van het Oekraïense Krim-schiereiland.

Het gaat onder meer om de ambassades van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, bondgenoten van Oekraïne in het conflict tegen Rusland dat in februari vorig jaar escaleerde toen Rusland het land binnenviel. Het is niet duidelijk of er ook aan de Belgische ambassade wordt gedemonstreerd.

Aan de Amerikaanse ambassade staan ongeveer 400 demonstranten, stelde een correspondent van het Franse persbureau AFP vast. Ze houden borden omhoog met boodschappen als "De Verenigde Staten zaaien dood" en "De Krim hoort voor altijd bij Rusland". Voor de Britse ambassade protesteert zowat 200 man.

Volgens een Russische jongerenbeweging die de demonstratie mee organiseert, zijn er in totaal 5.000 demonstranten op de been en worden de betrokken landen geviseerd omdat ze wapens aan Oekraïne leveren. De voorzitter van de organisatie, Anton Demidov, stelt dat die wapenleveringen deel uitmaken van een plan van de Oekraïense president Volodimir Zelenski en de Amerikaanse president Joe Biden om de Krim te heroveren.

De Russische president Vladimir Poetin brengt vandaag/zaterdag een verrassingsbezoek aan de Krim, meldt het Russische staatspersbureau Tass. Hij huldigt er onder meer een kunstacademie voor kinderen in.

2023-03-18T16:11:47Z dg43tfdfdgfd