DEFECT ELEKTRONISCHE POORTJES ZORGT VOOR VEEL VERTRAGINGEN OP BRITSE LUCHTHAVENS

Op de Britse luchthavens zijn de elektronische poortjes van de paspoortcontrole zaterdag defect. Dit zorgt voor veel vertraging voor iedereen die het land binnenkomt.

Op sociale media zijn er getuigenissen van urenlange wachtrijen op de luchthavens van Heathrow en Gatwick bij Londen. De paspoortcontrole moet nu manueel gebeuren en dat duurt een pak langer. Bovendien is er ook een verlengd weekend in het VK, wat voor extra drukte zorgt.

De problemen met de elektronische poorten, die onder de bevoegdheid van de grenspolitie vallen, zijn nationaal en niet gelinkt aan een of meerdere luchthavens, beklemtoont Heathrow op Twitter. "Onze teams proberen samen met de 'Border Force' de problemen zo snel als mogelijk op te lossen, en we zetten extra personeel in om de wachtrijen te behandelen. We verontschuldigen ons voor de impact".

De elektronische poorten zijn zowel bedoeld voor Britse reizigers als voor reizigers uit de Europese Unie en uit bepaalde landen zoals de VS, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland.

Ook in Dover, waar de veerboten voor het VK aanmeren, zijn er IT-problemen en dus lange wachtrijen. Auto's en vrachtwagens staan kilometerslang aan te schuiven. Volgens de haven zijn de problemen intussen opgelost, maar zijn er nog gevolgvertragingen tot anderhalf uur.

Het is het drukste "Bank Holiday"-weekend sinds 2019, schat de Britse automobielorganisatie RAC. Ook op heel wat Britse wegen moet rekening gehouden worden met files.

2023-05-27T13:12:53Z dg43tfdfdgfd