DE RONDE VAN HONGARIJE KENT NU AL ENIGE JAREN DE STABILITEIT DIE IN ZIJN ROERIGE HISTORIE LANG ONTBRAK

De Ronde van Hongarije kent zowel letterlijk als figuurlijk een historie vol pieken en dalen. Waar de renners hun prestaties bleven leveren op de fiets, was het organisatorisch vaak een ingewikkelde situatie. Oorlog, communistische regimes en terugtrekkende sponsoren maakte het de rittenkoers niet makkelijk. Toch pronkt de Ronde van Hongarije de laatste jaren steevast op de kalender. WielerFlits neemt je mee in de historie van de koers.Beeld u zich dit plaatje even in: geen koersradio, geen volgwagens, 510,5 kilometers voor de boeg en slechts je fiets als onvoorwaardelijke steun. Dit was de realiteit bij de eerste editie van de Ronde van Hongarije in 1925. De starttijd was om 4 uur in de ochtend, waar de renners vanuit Boedapest vertrokken richting Szombathely om vervolgens weer terug te keren naar Boedapest. Karoly Jerzsabek legde de afstand af in 22 uur en 10 minuten.  Zo kroonde hij zich tot de eerste winnaar van de Tour de Hongrie.

Hoewel de rittenkoers in deze beginjaren al organisatorische moeilijkheden kende, kreeg Hongarije tot aan de Tweede Wereldoorlog elk jaar zijn eigen Tour. Bijna elk jaar, om precies te zijn. Twee jaar werden overgeslagen. 1928, toen Hongarije gastheer was van de Wereldkampioenschappen wielrennen op de weg. En 1936, om politieke redenen: de Hongaarse renners kregen het bevel de ronde te missen om zich voor te bereiden op de Olympische Spelen.

De Ronde van Hongarije trekt de laatste jaren steeds grotere namen aan – foto: Cor Vos

Na Jerzsabek wisten (al even onbekende) renners als László Vida, Oskar Thierbach, István Liszkai, József Vitéz en Kurt Stettler het eindklassement naar zich toe te trekken. De eerste buitenlandse renners arriveerden in 1929, toen de Duitse renner Oscar Thierbach direct de eerste niet-Hongaarse winnaar van de race werd. Een naam die wel degelijk tot de verbeelding spreekt, is die van Vasco Bergamaschi. De Italiaan won een jaar na Thierbach als toen nog anonieme coureur de Ronde van Hongarije, maar het bleek de opmaat naar een succesvolle carrière, met als hoogtepunt zijn eindoverwinning in de Giro d’Italia van 1935.

Ook de Tweede Wereldoorlog kon het peloton niet helemaal tegenhouden. De route werd zorgvuldig en nauwkeurig samengesteld in veilige delen van het land. Toch werd de koers niet ieder jaar georganiseerd. Een trend die in de jaren na de oorlog zou voortzetten. Onder de communistische regimes van Mátyás Rákosi en János Kádár ging de race namelijk slechts van tijd tot tijd door tot en met 1965. Daarna verdween de koers lange tijd van de kalender. Een pauze van een kwart eeuw volgde op de overwinning van László Mahó.

In 1993 was het lange wachten eindelijk voorbij. De 22e Tour de Hongrie werd georganiseerd door de Hongaarse Wielerfederatie, onder leiding van János Sipos, een van de sleutelfiguren in de geschiedenis van het Hongaarse wielrennen. De race ging tot 1999 elk jaar door, waarna wéér een korte pauze van twee jaar kwam. Voormalig Olympisch wielrenster Károly Eisenkrammer pakte in 2002 de draad weer op. De koers won al snel weer aan allure en maakte in 2005 zelfs de stap naar de UCI Europe Tour.

Attila Valter, die uitkomt voor Visma | Lease a Bike, staat op de erelijst – foto: Cor Vos

In die jaren was het Zoltan Remák die geschiedenis schreef. De Hongaar werd pas de derde renner – na Lászlo Vida en Győző Török – die zijn titel konden verdedigen. In 2005 won Tamás Lengyel, die de laatste Hongaarse winnaar van de race was tot 2020, toen Attila Valter als eerste de top van Kékestető bereikte. In de jaren na 2005 volgden weer enkele organisatorische wisselingen, waardoor na 2008 de koers – we vallen in herhaling – voor zeven jaar van het toneel verdween.

Sinds 2015 wordt de Ronde van Hongarije weer onafgebroken georganiseerd. Steeds meer toprenners vinden hun weg naar het land van de goulash, Pálinka en koude soep. Dat is ook te zien aan de recente erelijst: bekende namen als Mihkel Raïm, Krists Neilands, Attila Valter, Damien Howson, Eddie Dunbar en Marc Hirschi kroonden zich tot eindwinnaar. Het moge duidelijk zijn: de Ronde van Hongarije zit sportief gezien in de lift. Het is dus niet heel verwonderlijk dat de organisatie in 2022 een nieuwe stap heeft gezet en de Ronde van Hongarije vanaf nu door het leven gaat als een 2.Pro-wedstrijd.

Laatste winnaars Ronde van Hongarije

2023: Marc Hirschi

2022: Eddie Dunbar

2021: Damien Howson

2020: Attila Valter

2019: Krists Neilands

2018: Manuel Belletti

2017: Daniel Jaramillo

2016: Mihkel Räim

2015: Tom Thill

2007: Andrew Bradley

De Ronde van Hongarije wordt in het seizoen 2024 verreden van 8 mei tot en met 12 mei.

2024-05-03T12:06:30Z dg43tfdfdgfd