Vreugde vandaag in de Antwerpse Zoo waar voor het eerst in 32 jaar een chimpansee zwanger blijkt te zijn. In de marge van dat nieuws kwamen we ook te weten dat de meeste vrouwtjes bij de chimpansees in de Antwerpse Zoo anticonceptiepillen krijgen. En de mensapen zijn zeker niet de enige dieren waarbij verzorgers actief aan geboortebeperking doen. Maar hoe werkt dat precies?
"Bij mensapen verloopt dat vrij eenvoudig", zegt Sarah Lafaut, curator zoogdieren bij ZOO Antwerpen. "Onze chimpansees krijgen dezelfde anticonceptiepil die vrouwen bij de mens innemen. Die pil werkt ook bij mensapen."
Bij andere dieren waar mannetjes en vrouwtjes samenhokken, moet de dierentuinen creatiever te werk gaan. "Leeuwen en kleinere aapjes bijvoorbeeld krijgen een hormonenstaafje ingeplant in hun arm of poot. Dat staafje moet afhankelijk van de diersoort elk jaar of half jaar vervangen worden", zegt Lafaut. "Bij chimpansees werkt die methode niet omdat ze voelen dat er iets in hun arm zit. Ze krabben dat staafje er gewoon uit."
Ook het volume van het dier speelt een rol. "Om ervoor te zorgen dat onze nijlpaarden niet zwanger geraken, moeten onze verzorgers elke dag een gigantisch grote anticonceptiepil in de bek van de dieren gooien", zegt Lafaut.
Er is een wetenschappelijke reden waarom ZOO Antwerpen aan een uitgekiende geboortebeperking doet bij zijn dieren. "De tijd dat we een museumcollectie vol dieren waren, ligt al ver achter ons. We willen niet oneindig kweken met onze dieren. Dat is niet wenselijk."
"Dierentuinen over de hele wereld werken samen om de populatie van een bepaalde soort op peil te houden. Beschouw het als een back-up voor de wilde populaties in de natuur. Er zijn coördinatoren die beslissen welke dieren waar mogen kweken", aldus nog Lafaut.