CHINESE PRESIDENT XI DONDERDAG IN HONGARIJE VOOR GESPREKKEN MET ORBAN

De Chinese president Xi Jinping voert donderdag in Boedapest gesprekken met de Hongaarse premier Viktor Orban. Hongarije is de laatste stop in de Europese reis van de Chinese president, na Frankrijk en Servië.

Hongarije is het enige EU-land dat deelneemt aan het Chinese infrastructuur- en investeringsinitiatief 'Nieuwe Zijderoute'. Met vriendschappelijke betrekkingen met Peking wil Orban een tegengewicht bieden aan de situatie in de Europese Unie, waar hij vaak geïsoleerd is.

China legt een spoorwegverbinding van ongeveer 350 kilometer lang aan tussen Boedapest en Belgrado. In Hongarije bouwt Peking dan weer fabrieken voor de productie van elektrische voertuigen en de bijbehorende batterijen.

De eerste stop van de Europese tour was in Frankrijk, waar Xi maandag en dinsdag was. De Franse president Emmanuel Macron nam hem onder andere mee op uitstap naar de Pyreneeën. De twee zouden ook over mensenrechten hebben gesproken.

In Servië sprak Xi dan weer met zijn Servische ambtsgenoot Aleksandar Vucic. China heeft miljarden geïnvesteerd in Servië en de Balkan, voornamelijk in de mijnbouw en verwerkende industrie. Peking en Belgrado ondertekenden vorig jaar ook een vrijhandelsakkoord.

2024-05-08T18:05:27Z dg43tfdfdgfd