CHINA LANCEERT MAANSONDE CHANG'E-6

China heeft vrijdag de maansonde Chang'e-6 gelanceerd. Die moet rotsmonsters van de achterkant van de maan naar de aarde brengen: een wereldprimeur. Volgens het staatsagentschap is een draagraket van het type Lange Mars-5 Y8 met de maansonde omstreeks 17.30 uur lokale tijd (11.30 uur Belgische tijd) opgestegen vanaf de lanceerbasis Wenchang op het eiland Hainan.

De technisch complexe missie zal 53 dagen duren. De sonde zal landen op het immense Zuidpool-Aitken-bekken, de grootste en oudste inslagkrater op de maan. Daar zal hij aarde en gesteente verzamelen en experimenten uitvoeren. Zodra die missie is voltooid, zal hij terugkeren naar de aarde en landen op de lanceerbasis Wenchang.

Chang'e-6 is de eerste van drie onbemande missies naar de maan die China dit decennium heeft gepland. Chang'e-7 moet op de zuidpool van de maan op zoek gaan naar water. Chang'e-8 moet dan weer de haalbaarheid van een maanbasis onderzoeken. Volgens Peking is een basismodel tegen 2030 klaar.

Volgens wetenschappers is de achterkant van de maan - die zo genoemd wordt omdat hij vanaf de aarde niet zichtbaar is en nooit zonnestralen opvangt - veelbelovend voor onderzoek, omdat zijn kraters minder bedekt zijn door oude lavastromen dan aan de voorkant. Dat zou kunnen betekenen dat het makkelijker is om materiaal te verzamelen om beter te begrijpen hoe de maan is gevormd.

Het gaat om de zesde Chinese maanmissie sinds 2007. In 2019 landde een Chinees ruimtevaartuig al op de achterkant van de maan, maar het bracht geen monsters mee naar de aarde. in 2020 bracht Chang'e-5 monsters van de voorkant van de maan naar de aarde. De missies zijn vernoemd naar Chang'e, in oude Chinese mythes de godin van de maan.

2024-05-03T12:16:27Z dg43tfdfdgfd