CHARTER MOET WATER IN KLEINE NETE TEGEN 2050 WEER DRINKBAAR MAKEN

De Kleine Nete in de Antwerpse Kempen is net zoals zoveel andere waterlopen in Vlaanderen vervuild en niet geschikt als basis voor drinkbaar water. Antwerps provinciegouverneur Cathy Berx, gedeputeerde Jan De Haes, de Vlaamse Milieumaatschappij, Natuurpunt en een aantal burgemeesters uit de vallei van de Kleine Nete hebben zaterdag in Grobbendonk een charter ondertekend dat ervoor moet zorgen dat de waterloop in 2050 zo gezond is, dat je het water ervan kunt drinken.

In de regio wordt al tien jaar samengewerkt om de Kleine Nete duurzaam in stand te houden. Zo werd er eerder al beslist dat de rivier tussen Kasterlee en Herentals opnieuw in de oude bedding zal worden herlegd om zo voor extra waterbuffering te zorgen. Met het charter wil men nog een stap verder gaan.

De Transitiearena Water, rivier-expert Li An Phoa en het Samenwerkingsverband Kleine Nete stelden zaterdag het initiatief 'Een drinkbare Kleine Nete' voor. De ondertekening van het charter was het hoogtepunt van een tweedaagse wandeltocht langs de Kleine Nete van Geel tot Grobbendonk met een tussenstop in Herentals, waar ook de film van Li An Phoa over een Drinkbare Maas werd vertoond als inspiratie.

"Als het om water gaat, kunnen we niet ambitieus genoeg zijn", zegt gouverneur Berx, die water ook zeer hoog op de agenda heeft gezet. "Tussen de rivier zoals ze nu is en de Drinkbare Kleine Nete waar we ons voor inzetten, ligt echter nog een lange weg. Een weg van bundelen van uiteenlopende expertises, kennis en ervaring. Een weg van afwegen en verzoenen van belangen. Een weg van nieuwe manieren van kijken, verbeelden en begrijpen met het oog op een gedeelde ambitie."

Iedereen die wil, kan zelf het charter mee ondertekenen op kleinenete.drinkablerivers.org.

2023-03-18T15:50:48Z dg43tfdfdgfd