BURGEMEESTER VAN HERSTAPPE IS EEN MAAND VOOR DE GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN AL BEKEND

In januari 2025 zal Marlutje Jackers zichzelf opvolgen als burgemeester van Herstappe. Omdat enkel de partij GB-IC zal opkomen bij de gemeenteraadsverkiezingen, moeten de inwoners van de kleine Limburgse gemeente in oktober dus niet meer stemmen voor een gemeenteraad. 

Het is niet de eerste keer dat de nieuwe burgemeester nog voor de verkiezingen bekend is. Ook in 2012 kwam er een eenheidslijst op in de gemeente, en moesten de inwoners enkel nog stemmen voor de provincieraad.

In 2018 moesten de inwoners wel nog stemmen voor een gemeenteraad. Toen was er discussie tussen de kandidaat-burgemeester Leon Lowet en uittreden burgemeester Claudy Prosmans over de samenstelling van de lijst. Dat zorgde er uiteindelijk voor dat Claudy Prosmans met zijn eigen lijst opnieuw opkwam. Lowet won toen de verkiezingen met 11 stemmen verschil. In 2021 gaf hij zijn sjerp door aan de huidige burgemeester Marlutje Jackers. 

De manier waarop de burgemeester wordt aangeduid is vanaf deze gemeenteraadsverkiezingen wel anders. Vanaf dit jaar wordt de kandidaat met de meeste voorkeurstemmen in de grootste fractie van de coalitie automatisch burgemeester. In principe zou dus ook een andere kandidaat dan de lijsttrekker burgemeester kunnen worden, als die kandidaat meer stemmen achter zijn of haar naam krijgt. Maar omdat in Herstappe maar 1 lijst opkomt, wordt er in de gemeente niet gestemd voor een gemeenteraad, en kunnen de inwoners dus ook geen voorkeurstem uitbrengen. 

2024-09-07T19:46:38Z dg43tfdfdgfd