BRITSE PARLEMENT KEURT WETSONTWERP GOED OM MIGRANTEN NAAR RWANDA TE STUREN: "MIJLPAAL OM DE BOTEN TE STOPPEN"

Op die manier wil de regering van premier Rishi Sunak de toevloed stoppen van mensen die met bootjes het Kanaal oversteken naar het Verenigd Koninkrijk. De minister van Binnenlandse Zaken James Cleverly spreekt van een mijlpaal. Hij wil de eerste vliegtuigen zo snel als mogelijk naar Rwanda laten vertrekken.

Het Britse hooggerechtshof schoot de wet aanvankelijk af, omdat het Rwanda niet als veilig land beschouwt, waarop Sunak het wetsontwerp moest bijschaven.

De nieuwe versie heeft het gehaald en is een opsteker voor de Britse Conservatieve premier. Hij doet niet goed in de peilingen voor de verkiezingen later dit jaar. Koning Charles zal wellicht vandaag de wet ondertekenen.

2 jaar gepingpong

Over 10 tot 12 weken wil Sunak de eerste vluchten met asielzoekers naar Rwanda zien vertrekken. Dat zei hij in aanloop naar de stemming over het controversiële akkoord.

Over de Rwanda-deal is al meermaals gedebatteerd en gestemd in het Lagerhuis (House of Commons), maar het wetsontwerp zat bijna 2 jaar geblokkeerd in een pingpongspel tussen de 2 kamers van het Britse parlement. 

Het Hogerhuis (House of Lords), waar de Conservatieve Partij geen meerderheid heeft, heeft herhaaldelijk geprobeerd de wet af te zwakken.

De voorbije maanden stuurde het de wettekst terug naar het Lagerhuis met amendementen waarover dan weer moest worden gestemd. Die werden dan weer verworpen door het Lagerhuis, waar de regeringspartij de meerderheid heeft.

De wet maakt van Rwanda nu een veilig derde land. Dat was nodig om beroepsprocedures tegen de uitzettingen te voorkomen. Die benoeming tot veilig land was een van de breekpunten tijdens de strubbelingen tussen de twee kamers. 

Minister van Binnenlandse Zaken James Cleverly verklaarde in een video op sociale media dat de goedkeuring van het wetsvoorstel een "mijlpaal is in ons plan om de boten te stoppen". "We werken dag in, dag uit om de vluchten van de grond te krijgen", klinkt het. 

Sunak had eerder al laten vallen dat alles "klaar" is om asielzoekers vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Rwanda sturen, "wat er ook gebeurt". 

800 mensen opgeleid

Vragen over hoeveel mensen uitgewezen zullen worden naar Rwanda, ontweek Sunak gisteren. Hij had het over een "regelmatig ritme van vluchten, meerdere per maand gedurende de zomer en daarna totdat de boten zijn gestopt".

Volgens de premier zijn 500 werknemers opgeleid om de migranten te escorteren. In de komende maanden komen daar nog 300 mensen bovenop. 

De regering heeft een commerciële vliegmaatschappij geboekt die het plan moet gaan uitvoeren. Welke maatschappij dat is, is niet bekend.

Mensenrechtenorganisaties vinden het "beschamend"

Mensenrechtenorganisaties Freedom from Torture, Amnesty International en Liberty noemen het plan volgens de openbare omroep BBC een "significante bedreiging van de rechtsstaat". Ze laken dat de regering naast zich neerlegt dat het hooggerechtshof het plan onwettelijk noemde. 

"We verdienen allemaal een kans om veilig te leven en om bescherming te zoeken wanneer we die het meeste nodig hebben", aldus een woordvoerder van de ngo's nog.

"Dit beschamende voorstel schendt de grondwet en het internationale recht en brengt overlevenden van folteringen en andere vluchtelingen in gevaar door het risico op een onveilige toekomst in Rwanda."

Mogelijk schept de regeling in het Verenigd Koninkrijk nu een precedent. In andere Europese landen werd het plan met veel interesse gevolgd.

2024-04-23T03:25:09Z dg43tfdfdgfd