BRIT KRIJGT 9 JAAR CEL VOOR POGING TOT BRANDSTICHTING IN ASIELCENTRUM, ZWAARSTE STRAF NA GEWELDDADIGE RELLEN IN ENGELSE STEDEN

De 27-jarige Thomas Birley stapelde op 4 augustus spaanderplaten op een brandende bak aan een Holiday Inn-hotel in Rotherham, in het noorden van Engeland. Andere relschoppers gooiden ook de ruiten van het hotel in.

Het hotel deed dienst als tijdelijk asielcentrum. In het gebouw verbleven op dat moment meer dan 200 asielzoekers. Sommigen van hen getuigden aan de rechtbank dat ze bang waren dat ze levend verbrand zouden worden. Het personeel verborg zichzelf tijdens de rellen in een paniekkamer.

Birley bekende brandstichting met de bedoeling om het leven van de asielzoekers in gevaar te brengen, alsook gewelddadigheden en het bezit van een aanvalswapen, in dit geval een politiestok. Hij werd tot 9 jaar cel veroordeeld.

De rechter beschouwde het voorval als "een van de ergste zaken" die hij al heeft behandeld. "Dit had niets te maken met legitiem publiek protest. Dit was de heerschappij van de maffia. Het gif van racisme beïnvloedde alles wat er gebeurde."

Volgens de rechter was het leven van minstens 50 mensen in gevaar.

Druk op gevangenissen

De rellen van begin augustus in meerdere Engelse steden ontstonden na de steekpartij in Southport tijdens een danskamp, waarbij 3 meisjes werden gedood. Valse berichten over de identiteit van de dader hitsten vele relschoppers op.

Na de rellen werden al zo'n 200 relschoppers veroordeeld. De celstraf van Birley is de langste tot nog toe. De gemiddelde straf is 2 jaar.

De vele veroordelingen zetten extra druk op de overvolle gevangenissen in het VK.

2024-09-07T11:46:34Z dg43tfdfdgfd