BRANDWEERKAZERNE IN LILLO EERSTE IN VLAANDEREN WAAR HENNEP WORDT GEZAAID OM PFAS UIT DE BODEM TE ZUIGEN

Aan veel brandweerkazernes in Vlaanderen is er een historische PFAS-vervuiling omdat die chemische stoffen in het fluorhoudende blusschuim zitten dat vroeger gebruikt werd. Nu wordt dat amper nog gebruikt, enkel bij specifieke tankbranden. In Lillo wordt vanaf volgend jaar een nieuwe kazerne gebouwd en daarom moeten alle gronden gesaneerd worden, vanaf nu dus ook met de hulp van hennep.

Een proefproject in samenwerking met de UGent moet uitwijzen of industriële hennep een effectief hulpmiddel kan zijn om PFAS weg te krijgen. "De planten worden als een natuurlijke pomp gebruikt", zegt onderzoeker Reinhart Van Poucke. "Hoe dichter bij de kazerne zelf, hoe meer hennep je moet zaaien want daar is de concentratie van PFAS het grootst." 

Het gebruik van industriële hennep zorgt voor een natuurlijke sanering van de bodem. "De PFAS komen terecht in het blad van de plant", zegt Frederik Verstraete van het bedrijf Fytolutions dat betrokken is bij het proefproject in Lillo.

"De plant groeit 3 centimeter per dag. Op 90 dagen is die 4 meter hoog", zegt Verstraete. "Door zijn enorm divers wortelnetwerk kan de plant enorme hoeveelheden uit de grond zuigen. De PFAS komen terecht in het blad. Bij het oogsten wordt het blad gescheiden van de stengel. De stengel is niet vervuild en wordt gebruikt om er bouwmaterialen mee te produceren. Het vervuilde gedeelte, het bladgroen, wordt verbrand in een pyrolysetoestel."

Geen wiet

De industriële hennep die gebruikt wordt, is geen wiet. De plant bevat erg weinig THC, het bestanddeel dat in de klassieke wietplant voor de psychoactieve werking zorgt. Om die werking te beogen, moet je minstens een voetbalveld aan hennepplanten gebruiken.

2024-05-07T15:16:26Z dg43tfdfdgfd