BRAND BEURSGEBOUW KOPENHAGEN - REDDINGSDIENSTEN KUNNEN "GEEN GARANTIE" GEVEN DAT ZE GEVEL KUNNEN REDDEN

De reddingsdiensten zeggen dat ze "geen enkele garantie" kunnen geven dat ze de gevel van het historische beursgebouw in Kopenhagen kunnen redden. Er zijn ook dragende structuren beschadigd. In het gebouw brak dinsdagochtend een brand uit.

"De gevels staan nog overeind, maar ze beginnen te bezwijken onder invloed van de brand", verklaart Jakob Vedsted Andersen, chef van de hulpdiensten. "We doen er alles aan om de gevels te beschermen, maar we kunnen geen garanties geven". De bluswerkzaamheden zullen zeker 24 uur duren.

Ondertussen doen de Denen verwoede pogingen om kunst en historische voorwerpen te redden uit het gebouw. De hulpdiensten, werknemers van de Kamer van Koophandel en passanten helpen bij het wegdragen van schilderijen en andere werken.

"We redden wat we kunnen", zegt Andersen. Het Deense Nationale Museum liet weten 25 medewerkers te hebben gestuurd om te helpen. Ook topman Brian Mikkelsen van de in het gebouw gevestigde Kamer van Koophandel kwam in actie.

Dinsdagochtend brak een grote brand uit in het historisch beursgebouw in het centrum van Kopenhagen. De toren stortte kort daarna in. Er zijn voor zover bekend geen gewonden gevallen. Verschillende straten en het gebied rond het gebouw zijn afgezet.

De oorzaak van de brand is nog onbekend. Het gebouw dat dateert uit 1625, wordt momenteel gerenoveerd en staat daarom in de steigers. Het huisvest niet langer de Deense beurs, maar het hoofdkantoor van de Kamer van Koophandel. De oude beurs herbergt bovendien een grote kunstcollectie.

De Deense eerste minister Mette Frederiksen noemt de beurs "een van de meest iconische gebouwen van Kopenhagen". "Een stuk Deense geschiedenis gaat in vlammen op", schrijft ze op Instagram. "Het doet pijn om te zien." Verder bedankte ze de brandweer, de politie en iedereen "die de brand dapper heeft bestreden".

2024-04-16T12:38:54Z dg43tfdfdgfd