BELGIë TEVREDEN MET VERLENGING GRAANDEAL

Het internationale akkoord over de export van Oekraïens graan wordt verlengd. Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan op televisie aangekondigd. België verwelkomt de doorbraak.

"Dit akkoord is van vitaal belang voor de internationale voedselbevoorrading. Ik bedank Rusland en Oekraïne, die geen inspanningen hebben gespaard om een nieuwe verlenging van het akkoord mogelijk te maken, alsook de secretaris-generaal van de Verenigde Naties", verklaarde Erdogan.

De Turkse president maakte in zijn toespraak wel de duur van de verlenging niet duidelijk. De Oekraïense minister voor Infrastructuur Oleksandr Kubrakov sprak over 120 dagen, maar in Moskou houdt men het op 60 dagen.

De deal kwam vorige zomer tot stand om miljoenen tonnen geblokkeerd graan uit Oekraïne te kunnen verschepen. Na de invasie van Oekraïne, een van 's werelds grootste voedselexporteurs, had Rusland de Oekraïense havens aan de Zwarte Zee geblokkeerd met zijn oorlogsschepen.

De voedselprijzen schoten als gevolg daarvan de hoogte in en in veel ontwikkelingslanden dreigde hongersnood. Onder bemiddeling van de VN en Turkije kwam in juli 2022 een akkoord tot stand waarmee de export hervat kon worden. Sindsdien is 25 miljoen ton graan verscheept.

Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zaterdag de verlenging van het akkoord begroet. "Dit initiatief maakt deel uit van internationale inspanningen, waaraan België deelneemt, om de dramatische impact van de Russische agressie tegen Oekraïne op de wereldwijde voedselzekerheid te counteren", luidt het in een mededeling.

2023-03-18T19:31:06Z dg43tfdfdgfd