ARTIESTE WEIGERT ISRAëLISCH PAVILJOEN OP BIëNNALE VAN VENETIë TE OPENEN ZOLANG ER GEEN STAAKT-HET-VUREN IN GAZA IS

"Ik voel dat de tijd voor kunst verloren is", schrijft Ruth Patir in haar stories op Instagram. "En als ik zo'n buitengewoon podium krijg, dan wil ik er voor zorgen dat het telt."

Patir zegt dat ze normaal gezien tegen boycots in de cultuursector is, maar "ik geef er de voorkeur aan om mijn stem te verheffen met degenen die ik bijsta in hun schreeuw". "Staakt-het-vuren nu, breng mensen terug uit gevangenschap. We kunnen er niet meer tegen."

De 2 curatoren van het Israëlische paviljoen scharen zich achter haar beslissing. Ze maakten hun beslissing ook bekend aan een ruit van het paviljoen. "De artiest en curatoren van het Israëlische paviljoen zullen de tentoonstelling openen wanneer er een akkoord over een staakt-het-vuren en de vrijlating van de gijzelaars is bereikt", staat er te lezen.

"Moedig"

Patir werd vorig jaar als vertegenwoordiger uitgekozen door een panel van experten, dat aangesteld was door het Israëlische ministerie van Cultuur. Haar werk op de Biënnale bestaat onder meer uit videokunst over de rol van de vrouw. De tentoonstelling in het Israëlische paviljoen kreeg de titel 'Moederland'.

De Israëlische regering heeft nog niet gereageerd. Adriano Pedrosa, de Braziliaanse curator van de hoofdshow van de Biënnale, loofde de beslissing van Patir en noemde ze "zeer moedig".

Petitie

In februari hadden zo'n 9.000 mensen, onder wie artiesten en museumdirecteuren, al een onlinepetitie ondertekend waarin ze Israël beschuldigden van een genocide in de Gazastrook en eisten dat Israël uitgesloten zou worden van de Biënnale. Maar zowel de organisatoren van de Biënnale als de Italiaanse overheid weigerden dat te doen. Ze vinden het net van belang dat Israël ruimte krijgt tijdens de Biënnale.

De Biënnale van Venetië is een van de belangrijkste internationale evenementen voor kunst (en architectuur). De 60e editie ervan begint nu zaterdag. Tot 24 november kunnen paviljoenen uit 88 landen bezocht worden.

2024-04-16T11:28:01Z dg43tfdfdgfd