ARGENTIJNSE PRESIDENT MILEI VLIEGT NIET LANGER MET LIJNVLUCHTEN OM VEILIGHEIDSREDENEN

Sinds zijn aantreden in december vorig jaar heeft de Argentijnse president Javier Milei altijd met commerciële lijnvluchten gevolgen in binnen- en buitenland. Om veiligheidsredenen komt er nu een einde aan die kostenbesparende maatregel, zo kondigde regeringswoordvoerder Manuel Adorni dinsdag aan.

Minister van Veiligheid Patricia Bullrich had eerder in een interview al gezegd dat "de overheid misschien geen geld heeft, maar de president wel moet beschermen". "Een vliegtuig met veel mensen, veel bagage en veel situaties die zich kunnen voordoen, is niet hetzelfde als een vliegtuig dat volledig door ons, de presidentiële veiligheidsdiensten en de piloten van de luchtmacht gecontroleerd wordt." Een concrete bedreiging wordt niet vermeld.

De rechts-populistische president voert een streng besparingsprogramma uit in het Zuid-Amerikaanse land, dat met een economische crisis kampt. Duizenden banen in de publieke sector zijn onlangs geschrapt, subsidies zijn verlaagd en sociale programma's stopgezet. Als symbool van zijn zuinigheid reisde Milei tot nu toe altijd in gewone commerciële vliegtuigen.

Na zijn bezoek aan het Wereld Economisch Forum in het Zwitserse Davos zei hij dat er alleen voor die reis 392.000 dollar op die manier bespaard was. Vorig maand droeg de regering de presidentiële vloot van twee vliegtuigen en drie helikopters over aan de luchtmacht.

2024-04-16T17:24:29Z dg43tfdfdgfd