ANTWERPS BEDRIJF MAG GIGADIAMANT VAN 1.094 KARAAT SLIJPEN: "WE BLIJVEN DE DIAMANTHOOFDSTAD DOOR VAKMANSCHAP EN EXPERTISE"

1.094 karaat. Dat is de grootte van een diamant die onlangs in de Karowe-mijn in Botswana werd gevonden. Het Antwerpse bedrijf HB Antwerp mag de diamant nu slijpen. "We hebben een samenwerking met de mijn", zegt Margaux Donckier van HB Antwerp. "Elke diamant die groter is dan 10,8 karaat wordt automatisch naar ons gestuurd om te slijpen."

"Zelfs voor mensen die elke dag met diamanten werken, is dit een gigantische steen", zegt ze. Toch zal het bedrijf binnenkort een nog groter exemplaar ontvangen: eind augustus werd in diezelfde mijn namelijk een diamant van bijna 2.500 karaat gevonden.

"Die zal op termijn ook naar ons komen, maar maakt nu eerst nog een ereronde door Botswana. Ze zijn daar erg trots op de steen, het is dan ook de tweede grootste die ooit werd gevonden." De grootste, van meer dan 3.000 karaat, werd in 1905 in Zuid-Afrika gevonden.

Diamanthoofdstad

"Nu doen we eerst een analyse van deze diamant", zegt Donckier. "We zijn daarbij niet enkel geïnteresseerd in de buiten-, maar vooral ook in de binnenkant van de diamant. Want de waarde van zo'n diamant hangt heel erg af van de kleur en de helderheid van de stenen die eruit geslepen kunnen worden. Om dat te bepalen is een analyse met scanners nodig."

Toch gokt Donckier dat de diamant "enkele tientallen miljoenen" waard is. "Maar of we de diamant slijpen in grote of in kleine steentjes en in welke vorm, hangt af van de analyse. In principe zijn er tientallen opties."

Dat deze enorme diamant richting Antwerpen komt, is belangrijk. "Het zet de stad op de kaart", zegt Donckier. "Je ziet dat, ondanks de grootte, diamanten uiteindelijk nog steeds in Antwerpen belanden. Dat komt niet enkel door het vakmanschap hier, maar ook door onze expertise."

"We zijn een voorloper op vlak van technologie, zeker wat betreft scanners zijn er de afgelopen jaren veel investeringen gebeurd. Dat is nodig om ook in de toekomst dit soort uitzonderlijke stenen te kunnen blijven analyseren en slijpen."

2024-09-16T15:20:27Z dg43tfdfdgfd