AMERIKAANSE VERRADER DACHT DAT HIJ MET RUSSISCHE SPION PRAATTE: MEER DAN 20 JAAR CEL!

Jareh Sebastian Dalke, die werkte voor de Amerikaanse cyber-inlichtingendienst National Security Agency (NSA), kreeg 85.000 dollar aangeboden in ruil voor vertrouwelijke informatie. Het ging om "zeer geheime informatie met betrekking tot de nationale defensie".

Het zijn de journalisten van Gizmodo die dit nieuws aan de oppervlakte brachten. In de zomer van 2022 maakte de beveiligingsontwerper voor de NSA, toen 32 jaar oud, contact met "een Russische spion". 

"Jareh Sebastian Dalke e-mailde uittreksels van de documenten via een versleutelde e-mailprovider... Toen er eenmaal overeenstemming was bereikt over de voorwaarden, ontmoette Dalke de vermeende Russische spion op Union Station in het centrum van Denver, Colorado, met een laptop. Op dat moment overhandigde Dalke naar verluidt vier documenten die waren geclassificeerd als "top secret NDI" (voor nationale defensie-informatie, noot van de redactie), zeer geclassificeerde informatie met betrekking tot de nationale defensie."

Wat wist Dalke niet? Onder de pet van een Russische spion zat in werkelijkheid een FBI-agent die belast was met contraspionage. Jareh Sebastian Dalke werd ter plekke gearresteerd.

De voormalige soldaat van het Amerikaanse leger beging, als een goede mol die wordt verblind door het grote geld, verschillende blunders tijdens zijn nepmissie. In het bijzonder printte hij topgeheime documenten met zijn kantoorprinter, en dat was zijn werkgever niet ontgaan!

In oktober 2023 pleitte Jareh Sebastian Dalke schuldig aan poging tot spionage. Hij vertrouwde toen toe dat hij tot over zijn oren in de schulden zat. "Hij was 90.000 dollar schuldig aan verschillende schuldeisers en 30.000 dollar aan studieleningen," meldt Korii. Naast het geld had Dalke ook zijn Russische afkomst ontdekt, wat zijn contact met de nep-Russische spion rechtvaardigde. 

Op 29 april van dit jaar werd de 30-jarige veroordeeld tot 21 jaar en 10 maanden gevangenisstraf. 

(FVDV and AsD for Tagtik/Source: Korii/Illustration: Unsplash)

Blijf op de hoogte van al ons nieuws op MSN en abonneer je door op 'volgen' te klikken hierboven naast ons logo.

2024-05-09T07:26:27Z dg43tfdfdgfd