AMERIKAANSE UNIVERSITEITSBIBLIOTHEEK VERWIJDERT OMSLAG VAN MENSELIJKE HUID VAN FRANS BOEK UIT 19E EEUW

Het boek 'Des Destinées de l'Ame' ('Over de lotsbestemmingen van de ziel') van de Fransman Arsène Houssaye is al sinds 1934 in het bezit van de bibliotheek van Harvard. Houssaye schreef het boek in het midden van de jaren 1880.

Al in 2014 hadden wetenschappers vastgesteld dat het materiaal waarmee het boek gebonden was, menselijke huid was. Nu, 10 jaar later, heeft de bibliotheek van de universiteit beslist om de huid te verwijderen.

De bibliotheek laat weten dat ze "na een zorgvuldig onderzoek" tot de conclusie is gekomen "dat de menselijke resten die in de boekband werden gebruikt, niet langer thuishoren in de collecties" van de bibliotheek, "vanwege de ethisch beladen aard van de oorsprong en het karakter van het boek en de daaropvolgende geschiedenis".

De menselijke huid zou aangebracht zijn door dokter Ludovic Bouland, een vriend van de auteur aan wie Houssaye het boek geschonken had. Bouland gebruikte daarvoor een stuk huid van de rug van een anonieme patiënte van wie het lichaam niet was opgeëist.

In het boek zat ook een briefje van de dokter, waarin hij vertelt dat "een boek over de menselijke ziel een menselijke omslag verdient". Er stond ook in dat er bewust niets op de omslag van het boek was gestempeld, "om de elegantie ervan te bewaren".

Harvard wil de menselijke resten van de vrouw nu "op een respectvolle manier" een plaats geven, om zo de waardigheid van de vrouw te herstellen. Er komt ook een onderzoek naar de afkomst en het leven van de anonieme vrouw.

Excuses

De universiteit verontschuldigt zich ook voor de manier waarop ze in het verleden over het boek gecommuniceerd heeft. Dat gebeurde op een "sensationele, morbide en humoristische toon", waarvan de universiteit nu erkent dat die ongepast is. 

Het gebruik van menselijke huid in boekomslagen kwam in vroegere eeuwen af en toe voor. De vroegste berichtgeving erover dateert van de 16e eeuw. In de 19e eeuw werden lichamen van geëxecuteerde criminelen vaak aan de wetenschap geschonken, waarna de huid wel eens bij boekbinders terechtkwam.

2024-03-29T07:34:43Z dg43tfdfdgfd