AMERIKAANSE PRESIDENTSVERKIEZINGEN - WOORDVOERSTER WITTE HUIS: LAATSTE WEKEN WAREN MOEILIJK VOOR PERSONEEL

In enkele dagen overgaan van de hectische sfeer van een verkiezingscampagne naar een gelaten sfeer van het einde van een regeerperiode was zwaar voor het personeel van het Witte Huis. Dat heeft woordvoerster Karine Jean-Pierre verklaard.

"Ik ga heel eerlijk zijn. Het is zwaar geweest. Het is heel zwaar geweest", antwoordde de duidelijk geëmotioneerde woordvoerster op vragen van journalisten tijdens haar dagelijkse persconferentie. "Terwijl je aan het werk bent, geloof je in wat je doet, geloof je in het leiderschap van de persoon voor wie je werkt, van Joe Biden."

De positie van Biden als presidentskandidaat wankelde sinds een desastreus debat met Donald Trump op 27 juni. Zondagavond, drie weken later, kondigde hij zijn terugtrekking uit de race aan.

"Het waren enkele moeilijke weken, maar we zijn zo trots op wat hij heeft bereikt. En nu blijven er nog zes maanden over", aldus Jean-Pierre.

Ze gaf toe emotioneel te zijn, en legde uit hoe haar job nooit stopt en amper ruimte laat voor slaap of haar privéleven. Maar "je doet het omdat je erin gelooft", zei ze. "Ik hoop en ik denk dat de mensen die deze job doen geloven dat ze het leven van de mensen gaan verbeteren."

De woordvoerster beschreef ook het "zeer mooie moment" na de Bidens toespraak woensdagavond, waarin hij aan de Amerikanen uitlegde waarom hij een stap opzij zette. "De president was naar de rozentuin van het Witte Huis gekomen. Honderden personeelsleden juichten hem toe, heel trots dat ze deel hebben mogen uitmaken van deze administratie, voor velen van ons sinds het begin, dus gedurende bijna vier jaar."

Biden bedankte het personeel ook. "Hij weet hoe moeilijk het is geweest, niet alleen de laatste 3,5 jaar, maar vooral de laatste weken". Zijn terugtrekking noemde Jean-Pierre "een altruïstische daad, iets wat weinig politici zouden doen".

2024-07-26T04:19:24Z dg43tfdfdgfd