ALGERIJE KIEST VANDAAG NIEUWE PRESIDENT, OPPOSITIE AAN DE KANT GESCHOVEN

In Algiers, de hoofdstad van Algerije, is er weinig animo voor de presidentsverkiezingen. Er hangen amper campagneposters. De voorbije weken werd er op de openbare omroep verslag uitgebracht over de drie officiële kandidaten op campagne.

De Algerijnse kiezer in het gasrijke Noord-Afrikaanse land maakt zich blijkbaar meer zorgen over de aanslepende hoge inflatie. Want daardoor stijgt de prijs van aardappels en koffie. "Hoe kun je van Algerijnen verwachten dat ze interesse hebben in de verkiezingen als het dagelijkse leven een hel is?", zegt Noureddine Benchikh, directeur van een middelbare school.

Algemeen wordt aangenomen dat de door het leger gesteunde president Abdelmadjid Tebboune, 78 jaar oud, op weg is naar een gemakkelijke tweede ambtstermijn. 

  • Algerije telt 45 miljoen inwoners, van wie er 23 miljoen stemgerechtigd zijn. 
  • Het land is de 7e gasproducent ter wereld. De helft van alle gasexport gaat naar Europa, onder meer in de vorm van LNG. De grootste gasafnemer in de EU is Frankrijk. De rest gaat naar het Verenigd Koninkrijk en Turkije.
  • Algerije exporteert ook beperkt ruwe olie. 

Oppositie buitenspel gezet

De verkiezingsautoriteit van het land heeft slechts twee kandidaten goedgekeurd om het tegen huidig president Tebboune op te nemen: de 57-jarige islamist Abdelaali Hassani Cherif en de 41-jarige socialist Youcef Aouchiche. Die laatste is een voormalige journalist die zich kandidaat stelt voor een grote centrumlinkse oppositiepartij. Hij durft het af en toe over burgerlijke vrijheden te hebben.

"Het lijkt erop dat vooral een grote opkomst van belang is, zodat de huidige president voldoende steun heeft", zegt de Algerijnse socioloog Mohamed Hennad aan persbureau AP. 

Oppositiefiguur Karim Tabbou, werd recent door de Algerijnse politie meegenomen. Zijn vrouw sprak over een "ontvoering". Volgens zijn advocaat is het hem "verboden om deel te nemen aan elk verkiezingsdebat of om ergens zijn mening te uiten over de verkiezingen of de politieke situatie in het algemeen". 

President Tebounne: "Man van mijn woord"

Huidig president Tebboune belooft intussen om de lonen en de pensioenuitkeringen te verhogen en jongeren nieuwe kansen te bieden. Zo wil hij renteloze leningen voor start-ups. Jongeren vormen immers meer dan de helft van de bevolking, terwijl 1 op de 3 van de jongeren geen werk vindt. In totaal zitten 600.000 Algerijnen zonder werk.

"Ik ben een man van mijn woord, ik heb mijn beloften gehouden en ik beloof in dezelfde lijn door te gaan," zei huidig president Tebboune vorige maand nog.

2024-09-07T06:46:28Z dg43tfdfdgfd