AL BIJNA ZESTIG JAAR WORDT IN TURKIJE GEKOERST MET DE HULP VAN DE PRESIDENT

Een rittenkoers met een presidentieel tintje: de Ronde van Turkije is wat dat betreft uniek. De 2.Pro-koers valt al sinds 1966 onder de autoriteit van de president van het land en biedt een walhalla aan iedere renner die houdt van een sprint. Hoe kwam deze rittenkoers in Turkije tot stand? WielerFlits neemt je mee in de historie van deze wedstrijd. Voor de eerste editie van de Ronde van Turkije moeten we teruggaan naar het jaar 1963. De ronde was een nationale aangelegenheid en werd verreden onder de naam ‘Marmara Tour’, vernoemd naar een eiland in de gelijknamige zee. Al snel wilde de rittenkoers opschalen en twee jaar later waren ook mannen uit andere landen welkom om deel te nemen. In die tijd volgden de ontwikkelingen zich in rap tempo op, want weer een jaar later, in 1966, onderging de koers nog een verandering. Dat jaar werd de wedstrijd onder presidentiële autoriteit genomen.

De naam veranderde eerst naar ‘International Presidential Marmara Cycling Tour’ om in 1968 ‘Marmara’ volledig uit de naam te schrappen. De ‘Presidential Cycling Tour of Türkiye’, gesteund door president Cemal Gürsel, was geboren. Tot op de dag van vandaag wordt deze Turkse rittenkoers gesteund door de president van dat land. Sinds 2014 is dat Recep Tayyip Erdoğan.

De etappekoers groeide door de jaren heen en in 2008 mochten ze de tour organiseren op het 2.1-niveau. Twee jaar later werd dat 2.HC en in 2017 kwamen ze zelfs voor het eerst in het WorldTour-circuit terecht. Die stap naar de hoogste klasse konden ze echter niet lang volhouden, want in 2019 stonden er minder dan tien WorldTour-ploegen aan de start. Dat zorgde ervoor dat de koers tot op de dag van vandaag wordt verreden op het 2.Pro-niveau.

Mooi beeld van het peloton in Istanbul in 2018 – foto: Cor Vos

Genoeg over de organisatoren en het niveau van de koers. Laten we het over de koers zelf hebben. Op de erelijst staan er een aantal grotere namen, zoals Diego Ulissi, Adam Yates, Gianni Visconti en Daryl Impey. Naast deze mooi namen vallen vooral de verschillende nationaliteiten op. We vinden onder meer Bulgaren, Tsjechen, Iraniërs, Kazachen, een Egyptenaar, een Eritreeër en natuurlijk, vele Turken op deze lijst. Veel van deze namen zullen geen belletje doen rinkelen bij de wielerfans, de meest gekende naam van het daarnet vermelde lijstje is wellicht Eritreeër Natnael Berhane.

Laatstgenoemde won de Ronde van Turkije in 2013 nadat Mustafa Sayer van de erelijst werd gehaald wegens dopinggebruik. Jammer genoeg was het niet de eerste keer dat dit voorviel; een jaar eerder gebeurde hetzelfde met Ivaïlo Gabrovski. Kazach Alexandr Dyachenko kon op die manier dan toch de Turkse wedstrijd op zijn naam schrijven. Het jaar nadien werd de organisatie wel verwend. Adam Yates wist namelijk de koers op zijn naam te schrijven. De Brit, die toen nog in actie kwam voor Orica GreenEDGE, klopte Rein Taaramäe met een miniem verschil van vijf seconden.

Berhane (midden) in actie in de Tour de France 2019 naast Tim Wellens (links) en Nikias Arndt (rechts) – foto: Cor Vos

Waar de eindwinnaars van deze Ronde van Turkije vaak niet de grootste namen in het peloton zijn, gelden de ritwinnaars daarentegen vaak wel als absolute kanonnen. Denk aan mannen als Mark Cavendish, Marcel Kittel, Caleb Ewan, Fabio Jakobsen, Sam Bennett, André Greipel en Jasper Philipsen. U begrijpt het: in Turkije kunnen sprinters hun hartje ophalen. Het overgrote deel van de ritten eindigt – zeker in de laatste tien jaar – in een massasprint, waardoor de rappe mannen vaak het podium mogen betreden.

We halen een opvallend feitje aan om dit stukje historie af te sluiten: maar één renner uit Nederland of België kon bij de eerste drie eindigen in het algemeen klassement. Voor de quizzers onder ons geven we eerst wat tips. De renner in kwestie is een Belgische renner uit Brasschaat, kwam destijds in actie voor Silence-Lotto, won in 2013 de Schaal Sels en hing eind 2019 zijn fiets aan de haak. Het is zeker geen makkelijke naam om te vinden, maar we hebben het hier over (spoiler alert!) Pieter Jacobs. Jacobs stond in 2008 als derde man mee op het podium van de Ronde van Turkije.

Laatste winnaars Ronde van Turkije

2023: Alexey Lustenko

2022: Patrick Bevin

2021:  José Manuel Díaz

2020: niet verreden vanwege corona

2019: Felix Großschartner

2018: Eduard Prades

2017: Diego Ulissi

2016: José Gonçalves

2015: Kristijan Durasek

2014: Adam Yates

In het wielerseizoen 2024 wordt de Ronde van Turkije verreden van 21 april tot en met 28 april.

2024-04-16T06:38:38Z dg43tfdfdgfd