AL 70 PAARDEN OPGEVANGEN IN HEUSDEN-ZOLDER SINDS BEGIN DIT JAAR: "ZE WORDEN VERWAARLOOSD NA IMPULSIEVE AANKOOP"

Het is drukker dan normaal in het vogel- en zoogdierenopvangcentrum in Heusden-Zolder. Sinds 1 januari heeft het opvangcentrum al 70 in beslag genomen paarden opgevangen. "Dat is veel meer dan de andere jaren", zegt Rudi Oyen van het opvangcentrum.

"Gemiddeld vangen we jaarlijks 100 paarden op. Nu zijn we nog maar begin mei en we hebben er nu al 70, dat is echt een heleboel. Een klein deel van die paarden is afkomstig van verkeerssituaties waarbij de paarden ontsnapt zijn en op de openbare weg terechtkomen. Maar het grootste deel, meer dan 90 procent, komt van inbeslagnames van verwaarlozing."

2 verwaarloosde pony's

Afgelopen week moesten de medewerkers van het opvangcentrum nog 5 paarden uit Bilzen en Zutendaal opvangen.

"Daar waren 2 pony's bij uit Bilzen en daar gaat het heel slecht mee. Die hoeven zijn jaren doorgegroeid. Daardoor hebben die dieren heel veel pijn. Je kan dat vergelijken met lopen op je ellebogen en enkels. Pezen rekken daardoor, gewrichten komen in onnatuurlijke posities, dus dat is echt heel pijnlijk. Die dieren zijn niet alleen verwaarloosd, maar ook mishandeld. Want de hoeven werden met een slijpschijf ingekort", zegt Oyen.

De pony's worden - net als de andere paarden - verzorgd door de medewerkers van het opvangcentrum. Maar die verzorging is behoorlijk intensief. "We zijn met heel wat medewerkers druk in de weer met het verzorgen van de paarden. We hebben gelukkig heel wat machines die ons werk wat vereenvoudigen. Het is niet alleen veel werk, het kost ons ook heel veel geld om die paarden te verzorgen."

Hoe komen paarden in deze erbarmelijke omstandigheden terecht? Volgens Oyen hebben impulsieve aankopen daarmee te maken.

"We hebben vaak het gissen naar de beweegredenen van de eigenaars. Maar vaak gaat het om impulsieve aankopen. Het verzorgen van paarden is intensief en duur en daar mispakken veel mensen zich aan. Dat is jammer, want tegenwoordig hebben we allemaal een smartphone waar we alle informatie over paarden mee kunnen opzoeken", legt Oyen uit.

Het vogel- en zoogdierenopvangcentrum hoopt dat mensen beter gaan nadenken voor ze een paard, of ander dier, in huis nemen. "Dat dit nog steeds gebeurt in Vlaanderen in 2024 op zo'n grote schaal, is onbegrijpelijk."

2024-05-09T10:52:44Z dg43tfdfdgfd