AFSMELTENDE IJSKAPPEN ZORGEN ERVOOR DAT AARDE MINDER SNEL OM HAAR AS DRAAIT

De klimaatverandering en met name de afsmeltende ijskappen zorgen ervoor dat de Aarde minder snel om haar as draait. Daardoor heeft de klimaatverandering ook een impact op de tijd. Dat blijkt woensdag uit een studie die werd gepubliceerd in het vakblad Nature.

De universele tijdsaanduiding (UTC) wordt gebaseerd op de snelheid waarmee de Aarde om haar as draait en atoomklokken. Doordat de snelheid van de aardrotatie niet constant is, moesten er al regelmatig zogenaamde 'schrikkelseconden' worden toegevoegd om beide opnieuw in balans te brengen.

De Aarde begint nu echter alsmaar sneller om haar as te draaien, waardoor het ernaar uitziet dat er een seconde zal moeten worden afgetrokken, wat nog nooit eerder is gebeurd.

Nu blijkt echter dat het afsmelten van de ijskappen een remmende factor vormt. Het smeltwater beweegt namelijk van de polen richting de evenaar, waardoor de Aarde op die plek wat breder wordt en de snelheid dus wat wordt afgeremd.

Het afsmelten van de ijskappen "is groot genoeg geweest om de rotatie van de hele Aarde merkbaar te beïnvloeden", stelt Duncan Agnew, professor geofysica aan de universiteit van Californië - San Diego en auteur van de studie aan CNN. "Het feit dat mensen de rotatie van de aarde hebben beïnvloed, is verbazingwekkend."

Daardoor zou die schrikkelseconde pas in 2029 moeten worden afgetrokken, terwijl het er eerder naar uit zag dat dit al in 2026 het geval zou zijn.

Als het zover komt, zullen vele computers wel opnieuw geprogrammeerd moeten worden. "Niemand heeft er ooit op geanticipeerd dat de Aarde zou versnellen zodat we een schrikkelseconde zouden moeten aftrekken", aldus Agnew.

2024-03-27T22:18:33Z dg43tfdfdgfd