5 ACTIEVOERDERS GEARRESTEERD DIE INGANG BLOKKEERDEN NAAR PRIVéJETS OP LUCHTHAVEN VAN DEURNE

De blokkade maakt deel uit van een wereldwijde actieweek tegen de luchtvaart in tal van andere steden. "Privéjets zijn het meest vervuilende vervoermiddel dat er is", zegt Ruth-Marie Henckes, woordvoerder van actiegroep 'Doe Deurne Dicht'. "Die vervuiling moet stoppen, en daarom blokkeren wij vandaag de ingang van de terminal voor privéjets."

Doe Deurne Dicht voert al jaren actie voor een sluiting van de Antwerpse luchthaven. Met de blokkade willen de leden ook daar de aandacht nog eens op vestigen. "De luchthaven van Deurne wordt nog voornamelijk gebruikt voor privéjets", gaat Henckes verder. "Een onafhankelijke kosten-batenanalyse concludeerde dat de luchthaven de maatschappij het meeste zou opleveren bij een sluiting - een scenario waar al sinds de jaren '70 beloftes over gemaakt worden."

Nieuwe omgevingsvergunning

Het lijkt er niet op dat de luchthaven snel gesloten zal worden want eerder deze week kreeg ze van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) een nieuwe omgevingsvergunning. De actiegroep reageerde aanvankelijk teleurgesteld, maar is ook strijdvaardig. "Een recordaantal burgers liet zich tijdens het openbaar onderzoek horen voor de opening van een park in plaats van de luchthaven", aldus Ruth-Marie Henckes. "Wij zullen ons dan ook blijven inzetten voor dat park."

De politie heeft de 5 activisten losgemaakt en gearresteerd. De armsloten waarmee ze aan elkaar verbonden waren, zijn in beslag genomen. Het gebouw was korte tijd afgesloten, maar is opnieuw open. Oefenvluchten en vluchten met privéjets kunnen wel nog gewoon doorgaan, vluchten van reisorganisator TUI waren vandaag al allemaal omgeleid naar de luchthaven in Zaventem door problemen met wisselstukken.

"Geen enkele vlucht heeft hinder ondervonden van de actie aan de terminal", zegt Tom Rutsaert, woordvoerder van de luchthaven van Deurne. "De actievoerders hebben de terminal niet volledig geblokkeerd waardoor ook privéjets zijn kunnen blijven opstijgen."

2024-07-27T12:32:48Z dg43tfdfdgfd